Παράταση 15 ημερών για τις αιτήσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη

Τσιάρας: Δε γίνεται να μένουν εγκλωβισμένοι οι πολίτες

Παράταση 15 ημερών, έως τις 31 Ιανουαρίου, για την προστασία τις αιτήσεις ένταξης στην πλατφόρμα του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία δίνει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η παράταση αφορά υποθέσεις αίτησης επαναπροσδιορισμού οφειλών, που είχαν κατατεθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

«Η παράταση κρίνεται αναγκαία για τους οφειλέτες για να ενημερωθούν επαρκώς για την πλατφόρμα, που θα χρησιμοποιήσουν», είπε ο Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στη Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιιοσύνης απάντησε και στην ανακοίνωση, που εξέδωσε την Τρίτη η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ισχυριζόμενη πως θα βρίσκονταν στις 15 Ιανουαρίου εκτεθειμένες στον κίνδυνο του πλειστηριασμού 35.000 πρώτες κατοικίες.

«Τα έχετε όντως επεξεργαστεί τα στοιχεία; Ξέρετε τι λέτε;», είπε ο κ. Τσιάρας, μιλώντας για στοχευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και επισημαίνοντας πως πάνω από 20.000, από τους συνολικά 37.000, έχουν μπει στην πλατφόρμα για να υποβάλουν την αίτηση επαναπροσδιορισμού.

Εξάλλου, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός είπε πως «δε γίνεται να μένουν εγκλωβισμένοι οι πολίτες σε έναν νόμο που πλέον δεν ωφελεί κανέναν».

Όλη η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο, επεσήμανε, έχει σαν στόχο να προστατευθούν οι άνθρωποι που δικαιούνται την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα σε μια κρίσιμη περίοδο με μια καινούρια διαδικασία που θα προστατεύσει τον δανειολήπτη που δικαιούται την προστασία», δήλωσε και τόνισε πως υπάρχει περιθώριο 60 ημερών για να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 δόθηκε η δυνατότητα σε όσους οφειλέτες είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση συμπεριλαμβάνοντας στη προστασία και τα χρέη προς το Δημόσιο.

Το νέο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού οφειλών του νόμου 3869/2010 προβλέπει σταδιακές προθεσμίες ανά 15μερο ανάλογα με το έτος υποβολής της αρχικής αίτησης στο δικαστήριο. Η πρώτη προθεσμία λήγει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση για υπαγωγή έως το 2014 και η τελευταία στις 31 Μαΐου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top