Ασφαλιστικές εισφορές: Το lockdown «οδηγεί» σε χαμηλές κατηγορίες

6 στους 10 επιλέγουν την πρώτη κατηγορία

Πορτοφόλι

Στάση αναμονής φαίνεται πως τηρεί η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, όσον αφορά την επιλογή των ασφαλιστικών εισφορών, που θα πληρώσουν για το 2021.

Αν και απομένουν μόλις λίγες μέρες για το κλείσιμο της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ (στις 31 Ιανουαρίου), μόλις 55.118 ασφαλισμένοι έχουν επιλέξει κατηγορία.

Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων: Βήμα-βήμα η διαδικασία στο myCAR

Η αβεβαιότητα από το παρατεταμένο lockdown, αλλά και για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα τον Ιανουάριο, έχει οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες στο να αναβάλλουν για τις τελευταίες ημέρες του μήνες τις αποφάσεις τους για τις εισφορές.

Ωστόσο, φαίνεται πως η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας τους προηγούμενους μήνες λόγω της καραντίνας, οδήγησε την πλειοψηφία, όσων έχουν ήδη επιλέξει ασφαλιστικές εισφορές για το 2021, στην πιο χαμηλή κλίμακα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το moneyreview, από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες εντάχθηκαν 32.408 από τους 55.118 ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει πως 6 στους 10 προτίμησαν την χρονιά αυτή να κρατήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα από το να ποντάρουν σε μεγαλύτερη σύνταξη μελλοντικά.

To 20% (11.878) επέλεξε να ενταχθεί στην ειδική κατηγορία που προβλέπεται για νέους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους που τα πρώτα πέντε χρόνια της δραστηριότητάς τους καταβάλλουν εισφορά 126 ευρώ.

Το υπόλοιπο 20% των ασφαλισμένων έχουν επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία δηλαδή από την δεύτερη έως την έκτη κατηγορία δηλαδή από 252 ευρώ έως 566 ευρώ. Εξ αυτών, το 1/3 έχει επιλέξει την δεύτερη κατηγορία δηλαδή να πληρώνει 252 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για ελευθέρους επαγγελματίες και μη μισθωτούς

Πίνακας ασφαλιστικές εισφορές

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται  επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10 ευρώ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της  Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top