Με «κόφτη» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Ποιοι θα αποκλειστούν

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας φάσης του κρατικού δανείου

Πορτοφόλι χρήματα

Από τις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να «τρέξει» η Πέμπτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του κρατικού δανείου με ευνοϊκούς όρους, το οποίο θα επιστρέφεται μόνο κατά το ήμισυ του ποσού.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις, που εμφανίζουν πολύ μεγάλη μείωση εσόδων (άνω του 20%) σε όλο το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όσοι ενταχθούν σε αυτήν, θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.

Και οι αγρότες στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Το βάρος θα δοθεί κυρίως στους επαγγελματίες, που θα παραμείνουν κλειστοί και για τον Δεκέμβριο -κυρίως εστιατόρια, μπαρ, εταιρείες στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5

1. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι επαγγελματίες με μεγάλη μείωση εσόδων (άνω του 20%) για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Επίσης, αναμένεται να συμπεριληφθούν και όλοι οι επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειστοί για το μεγαλύτερο διάστημα του Δεκεμβρίου, ενώ στις αρχές του έτους θα αποσαφηνιστεί αν αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται να εκπληρώνουν το κριτήριο τζίρου όπως συνέβη και τον Νοέμβριο με την 4η φάση. 

2. Η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου και τα χρήματα θα καταβληθούν μέσα στον πρώτο μήνα του έτους. 

3. Όσες επιχειρήσεις λάβουν μέρος στην 5η φάση δεν θα πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε αφήσει πίσω μας τη μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας και ότι αυτή η ρήτρα θα βοηθήσει στο να διασωθούν θέσεις εργασίας. 

4. Τα ποσά που δόθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης θα συμψηφίζονται με αυτά, που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα κατά την 5η φάση. 

Τεράστια η ανταπόκριση στην τέταρτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Η ανταπόκριση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ήταν τεράστια.

Συνολικά υποβλήθηκαν αιτήσεις από 448.203 επιχειρήσεις (και ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους), οι οποίοι αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να λάβουν τα χρήματά τους.

Μισό εκατομμύριο αιτήσεις για 2,1 δις ευρώ επιστρεπτέας προκαταβολής!  

Μέχρι την Τρίτη είχαν πληρωθεί 319.835, ενώ από τον συνολικό προϋπολογισμό, που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, είχαν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top