Αναδρομικά σε συντάξεις: Σε ποιους θα δοθούν στις αρχές του 2021

Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου του 2019

Βάζα κέρματα

Στις αρχές του 2021 θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο Open.

Υπενθυμίζεται πως σε εκκρεμότητα είναι η εφαρμογή του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και προβλέπει αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης στην ανταποδοτική σύνταξη για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν ή μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και για όσους θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς και πότε θα δοθεί σε εργαζόμενους και άνεργους

Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου του 2019 σε εφαρμογή της αντίστοιχης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και γι’ αυτό τα αναδρομικά που έχουν ήδη μαζευτεί είναι 15 μηνών

Η επικείμενη αύξηση και τα αναδρομικά αφορούν:

•    Περίπου 40.000 νέους συνταξιούχους (με αίτηση συνταξιοδότησης από 13 Μαΐου 2016 και μετά) χωρίς προσωπική διαφορά. Δικαιούνται αύξηση στην καταβαλλόμενη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ από 1η Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη καταβληθεί δικαιούνται και αναδρομικά 800 ευρώ κατά μέσο όρο.  

•    Περίπου 50.000 παλαιούς συνταξιούχους (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

•    Περίπου 100.000 παλαιούς συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Δικαιώνονται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ως το 2024.

Πίνακας νέες συντάξεις

Στις αρχές του 2021 θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης / Πηγ΄λη πίνακα: Τα Νέα
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top