Πλαστικά μιας χρήσης: Ποια και πότε καταργούνται

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε

Πλαστικά μιας χρήσης

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον» κατέθεσε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, απαγορεύεται η διάθεση των πλαστικών μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021, ενώ ταυτόχρονα περιέχει προβλέψεις για εθνικά μέτρα με κίνητρα για πρόληψη και ανακύκλωση.

Τέλος στα πλαστικά ποτήρια για take away - Από πότε θα ισχύει

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, στο Δημόσιο η απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης θα πραγματοποιηθεί έξι μήνες νωρίτερα. 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με το εν λόγω νομοσχέδιο απαγορεύεται από τον Ιούλιο του 2021 η διάθεση στην αγορά 10 πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Πρόκειται για τα εξής πλαστικά προϊόντα:

* μαχαιροπίρουνα,
* πιάτα,
* καλαμάκια,
* περιέκτες από φελιζόλ
* κυπελλάκια ποτών από φελιζόλ,
* περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ,
* αναδευτήρες ποτών,
* μπατονέτες,
* στηρίγματα για μπαλόνια,
* πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

Στόχος της απαγόρευσης σε αυτά τα πλαστικά προϊόντα είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται:

Ο επανασχεδιασμός των προϊόντων με οικολογικό πρόσημο. Ειδικότερα, τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών κατά 77% το 2025 και κατά 90% το 2029.
Όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους μέχρι το 2024, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και από 35% αντίστοιχα το 2030.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top