ΔΝΤ για ελληνική οικονομία: Ύφεση 9,5% το 2020 αλλά ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα  

«Αξιέπαινη» χαρακτηρίζει την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία  

ΔΝΤ

Ύφεση 9,5% το 2020,  αλλά ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα, προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ενώ χαρακτηρίζει «αξιέπαινη» την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

 

Το ΔΝΤ επισημαίνει συγκεκριμένα για την ελληνική οικονομία:        

«Η ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη. 

Σταϊκούρας: Αυτές είναι οι 12 παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την κρίση  

Το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης είναι μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά. 

Η οικονομία αναμένεται να συσταλεί κατά 9,5 % το 2020, προτού να ανακάμψει σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η μεγάλη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό την κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη. Η ανάκαμψη αναμένεται το 2021-22 να οδηγήσει σε μια μέση μεγέθυνση 5 τοις εκατό ετησίως. Καθώς το πρόγραμμα NGEU θα φθίνει σταδιακά, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιστρέψει στο μακροχρόνιο δυνητικό ποσοστό του 1 %. 

Μια παρατεταμένη πανδημία συνοδευόμενη από μια μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας, ενώ αντίθετα μια ταχεία ανακάλυψη και μαζική διανομή του εμβολίου θα βοηθούσαν στην τόνωση της ανάκαμψης. 
Η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής. 

Παγκόσμια Τράπεζα: Μπορεί να χρειαστούν 5 χρόνια για την ανάκαμψη!  

Με δεδομένο το μεγάλο παραγωγικό κενό και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία, οι αρχές θα πρέπει να αποφύγουν μια απότομη δημοσιονομική συστολή το 2021 και να στοχεύσουν σε ένα πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2 % του ΑΕΠ». 

 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top