Ξεκινούν οι συμψηφισμοί φόρων με τα «χαμένα» ενοίκια λόγω κορωνοϊού

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες

Προ των πυλών βρίσκεται η διαδικασία για τη διενέργεια των συμψηφισμών φόρων για τα «χαμένα» ενοίκια, λόγω του κορωνοϊού.

Οι εκπτώσεις φόρου, που δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, οι οποίοι υποχρεώνονται από το Δημόσιο να εισπράξουν φέτος ενοίκια μειωμένα κατά 40%, θα συμψηφιστούν με μία ή περισσότερες από τις 8 μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, οι οποίες έχουν προθεσμίες πληρωμής τις τελευταίες εργάσιμες μέρες των μηνών της περιόδου Αυγούστου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, ή ακόμη και με τις μηνιαίες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έχουν προθεσμίες πληρωμής τις τελευταίες μέρες των μηνών της περιόδου Σεπτεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021.

«Κούρεμα» σε ΕΝΦΙΑ για τα χαμένα ενοίκια του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι έκτακτες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα οικονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πληττομένων από τον κορονοϊό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υποχρεούνται να αποδεχθούν περικοπές 40% στα εισπραττόμενα ενοίκια δικαιούνται έκπτωση, από φορολογικές οφειλές με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής από 31-7-2020 και μετά (δηλαδή από φόρο εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους), ποσοστού 20% υπολογιζόμενου επί του τμήματος των μισθωμάτων το οποίο εισπράττουν τελικά, μετά την αναγκαστική μείωση κατά 40%.

Δηλαδή δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων.

Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί ως ποσό στο 30% του απολεσθέντος 40%. Π.χ. σε μηνιαίο μίσθωμα 100 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40 ευρώ, η έκπτωση υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 60 ευρώ και διαμορφώνεται σε 12 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με 30% των υπολοίπων 40 ευρώ που είναι η εισοδηματική απώλεια.

Ξεκινούν από Σεπτέμβριο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ουσιαστικά, δηλαδή, κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ποσοστό ίσο με το 30% της συνολικής φετινής εισοδηματικής του απώλειας η οποία προκαλείται από την αναγκαστική μείωση των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40%.

Δείτε αναλυτικούς πίνακες


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top