Θερινές εκπτώσεις: Πού κυμαίνονται οι τιμές - Τι «φεύγει» περισσότερο

Έμποροι στο star.gr: Πώς Covid και ελληνοτουρκικά επηρέασαν τους τζίρους

Τι είπε ο Νίκος Κογιουμτζής αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας 

Ρευστή είναι η εικόνα στην αγορά καθώς μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα των θερινών εκπτώσεων. Η πανδημία, το lockdown του προηγούμενου διαστήματος αλλά και η πρόσφατη κρίση που ξέσπασε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν δημιουργήσει φέτος ένα εκρηκτικό μίγμα για τους επιχειρηματίες του κλάδου.

«Η εικόνα της αγοράς φέτος σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι απέχει παρασάγγας, καθώς η πτώση του τζίρου υπερβαίνει το 20%», σημείωσε στο star.gr ο Νίκος Κογιουμτζής αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.

Θερινές εκπτώσεις: Ανοικτά σήμερα καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Όπως εξήγησε, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός στις επιχειρήσεις, η κατανάλωση μετριέται πλέον σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όπου βέβαια τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα.

Η μείωση της κατανάλωσης τον Ιούνιο έφτανε στο κέντρο της Αθήνας στο 50% και στις τουριστικές περιοχές στο 80- 90%, ενώ αυτό τον μήνα καταγράφεται μία αύξηση 15- 20% στην αγοραστική κίνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτζή αν και το αρνητικό πρόσημο παραμένει, σημαντική ήταν η εκκίνηση του τουρισμού στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, καθώς όσοι από τους τουρίστες ήρθαν τελικά, συνέδραμαν στην κατανάλωση. 

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται από την αγορά σοκολάτα υγείας

Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο στην αύξηση της κατανάλωσης διαδραματίζουν οι πολύ καλές τιμές και προσφορές από την πλευρά των εμπόρων, οι οποίες όπως ανέφερε ο ίδιος, αποτελούν μονόδρομο για τους επιχειρηματίες του κλάδου.

«Οι πολύ καλές τιμές δελεάζουν τον καταναλωτή να μπει στα καταστήματα. Η σχέση ποιότητας και τιμής είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο», σημείωσε.

Αγιά Σοφιά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνει μουσείο, εκτός αν... »

Πού κυμαίνονται οι εκπτώσεις - Ποια προϊόντα έχουν ζήτηση

Οι εκπτώσεις αυτή την ώρα κινούνται κοντά στο 50% στα προϊόντα νέας σεζόν, ενώ στα παλαιότερα αγαθά και είδη μπορεί να φτάσει το 80%. Όπως ανέφερε ο κ. Κογιουμτζής όσο θα προχωρούμε προς το τέλος του Αυγούστου οι εκπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες ωστόσο την ίδια ώρα θα παρατηρείται και εξάντληση ειδών.

«Λόγω κορωνοϊού και λόγω της δυσκολίας των επιχειρήσεων δεν έγιναν πολλές εισαγωγές προϊόντων το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένος αριθμός αγαθών και αντικειμένων», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο μεγαλύτερη ζήτηση την περίοδο των εκπτώσεων έχουν παραδοσιακά και αυτό το καλοκαίρι τα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και τα off season προϊόντα στα οποία καταγράφονται και οι μεγαλύτερες προσφορές. Την ίδια ώρα, ακολουθούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μικροσυσκευές όπως τα κινητά, αλλά και τα καλλυντικά.

Το υποχρεωτικό τεστ στα χερσαία σύνορα έκοψε τις κρατήσεις στη Χαλκιδική

Δεν έχουν χρήματα, ούτε ψυχολογία - Κερασάκι ο κορωνοϊός

Αρνητικό κοκτέιλ για την αγορά με ορατό τον κίνδυνο να αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία, προκαλούν η μειωμένη τουριστική κίνηση λόγω πανδημίας, ο κορωνοϊός με τα πρωτόκολλα ασφαλείας, αλλά και τα ανοιχτά ελληνοτουρκικά ζητήματα που επηρεάζουν την «ψυχολογία» στην κατανάλωση και δημιουργούν αντιδράσεις. 

Την ίδια ώρα, που σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτζή εμφανής είναι η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών τόσο των Ελλήνων, όσο και των τουριστών, οι έμποροι δηλώνουν ότι δεν έχουν αντοχές.

Πρόεδρος ξενοδόχων στο star.gr: «Last minute ο τουρισμός στην Αθήνα»

«Είχαμε τη δεκαετή κρίση κατά την οποία ό,τι λίπος υπήρχε εξαντλήθηκε, ήρθε ο κορωνοϊός σαν ένα κερασάκι στην τούρτα να δώσει περισσότερο αρνητική δυναμική στην επιχειρηματικότητα και τώρα έχουμε τα ελληνοτουρκικά που δημιουργούν ένα αρνητικό σύνολο στην οικονομία και την αγορά», ανέφερε ο κ. Κογιουμτζής.

Όπως εξήγησε, από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο που και ο τουρισμός δεν θα έχει αποδώσει τα αναμενόμενα η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Από τα 18 δις  που είχαμε πέρυσι από τον τουρισμό θα είναι άθλος αν ξεπεράσουμε τα 5 δις φέτος.

Έκκληση για τη στήριξη της Πολιτείας 

Κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες στην αγορά, οι έμποροι διαμηνύουν ότι ασφυκτιούν και ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να βρουν διέξοδο.

«Περιμένουμε μέσα από χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε και μέσα από τη θέσπιση της μείωσης ενοικίου κατά 40% σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως το τέλος του χρόνου, να πάρουν ανάσα για να μην κλείσουν και αφήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο», σημείωσε ο κ. Κογιουμτζής.

Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα από αύριο για την είσοδο στη χώρα

Όπως πρόσθεσε, ο εμπορικός κόσμος αναμένει στην πράξη την εξαγγελθείσα προκαταβολή φόρου, ενώ μεταξύ άλλων ζητά την κεφαλαιοποίηση όλων των υποχρεώσεων και ρύθμιση αυτών σε τουλάχιστον 120 δόσεις, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσες και στις αντίστοιχες επιχειρήσεις.

«Ευελπιστούμε ότι θα πάμε σιγά σιγά σε μία σχετική κανονικότητα, όπου σε αυτό θα συμβάλλει η απουσία ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τα πράγματα», είπε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top