Στον προθάλαμο του ευρώ Βουλγαρία και Κροατία   

Εντάχθηκαν στον  μηχανισμό ERM-II

ευρώ

Η Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση να συμπεριληφθεί το βουλγαρικό και το κροατικό νόμισμα στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμίων ERM- II και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για στενή συνεργασία με τις δύο χώρες, σηματοδοτώντας την ένταξή τους στην Τραπεζική Ένωση.

"Η απόφαση αποτελεί  ορόσημο στις προσπάθειες της Βουλγαρίας και της Κροατίας να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ". Οι δύο χώρες οφείλουν τώρα μην υποτιμήσουν την κεντρική ισοτιμία του νομίσματος έναντι του ευρώ με δική τους πρωτοβουλία, για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν να μπορούν να υιοθετήσουν το ευρώ, σημειώνει η Κομισιόν. 

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου για τα 750 δισ. ευρώ

H Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, δήλωσε σχετικά ότι "το ευρώ είναι ένα απτό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας, ευημερίας και αλληλεγγύης. Αυτή η απόφαση αναγνωρίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τη Βουλγαρία και την Κροατία, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη συνεχιζόμενη ελκυστικότητα του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης".

Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία δήλωσε ευτυχής που καλωσορίζει τη Βουλγαρία και την Κροατία ως μέλη του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών, ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο για την υιοθέτηση του ευρώ ως το εθνικό τους νόμισμα. "Και οι δύο χώρες έχουν εργαστεί σκληρά για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, ακόμη και στη μέση της πανδημίας. Είναι μια απόδειξη για την ελκυστικότητα του κοινού μας νομίσματος - ακόμα σχετικά νεαρό αλλά εξαιρετικά επιτυχημένο παγκοσμίως. Καλά νέα για τη Βουλγαρία, την Κροατία και για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. "

Ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος για την Οικονομία, συμπλήρωσε: "η Βουλγαρία και η Κροατία έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να προετοιμαστούν για την είσοδο στον ERM ΙΙ και την Τραπεζική Ένωση. Σήμερα, αυτές οι προσπάθειες έχουν αποδώσει. Σε μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, αυτή η απόφαση στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ευρώ και σαφήνεια ότι η Βουλγαρία και η Κροατία θα είναι οι επόμενες χώρες που θα ενταχθούν".

Η Koμισιόν τονίζει ότι η συμμετοχή στον ERM ΙΙ θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της Βουλγαρίας και της Κροατίας. Θα βοηθήσει και τις δύο χώρες να εστιάσουν τις πολιτικές τους στη σταθερότητα, να προωθήσουν τη σύγκλιση τους και τελικά να τις στηρίξουν στις προσπάθειές τους να υιοθετήσουν το ευρώ.

Η Κομισιόν χαιρετίζει επίσης το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Κροατία έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη δυναμική της μεταρρύθμισης και να επιτύχουν βιώσιμη οικονομική σύγκλιση προς την υιοθέτηση του ευρώ. Προς το σκοπό αυτό, ο καθένας δεσμεύτηκε να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις κατά τη συμμετοχή του στον ΜΣΙ II, σύμφωνα με τον στόχο του μηχανισμού που βασίζεται στη σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με τη Βουλγαρία η Κομισιόν παρακολούθησε την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Βουλγαρίας ως προς την εποπτεία του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα, το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το πλαίσιο κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων.
Oι τέσσερις δεσμεύσεις εκπληρώθηκαν αποτελεσματικά από τις βουλγαρικές αρχές.

Σε σχέση με την Κροατία η Κομισιόνν παρακολούθησε την εφαρμογή των δεσμεύσεων της σε σχέση με το πλαίσιο κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη συλλογή, παραγωγή και διάδοση στατιστικών, τη διακυβέρνηση του δημόσιου τομέα, την οικονομική και διοικητική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και έκρινε ότι αυτές οι τέσσερις δεσμεύσεις εκπληρώθηκαν αποτελεσματικά 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top