Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Πολ Ντόναχιου στο... νήμα

Κέρδισε την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών για μία ψήφο

Ο Ντόναχιου

O Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου εξελέγη  οριακά νέος πρόεδρος του Eurogroup.

Xωρίς αποτέλεσμα ο α΄ γύρος της ψηφοφορίας για την προεδρία του eurogroup

Ο Πασκάλ Ντόναχιου θα αντικαταστήσει τον Μάριο Σεντένο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

«Η οικονομία της Ιρλανδίας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, αλλά και την εμπειρία μου έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης», είχε δηλώσει ο Ντόναχιου πριν από την ψηφοφορία που ξεκίνησε στις 18:00 ώρα Βρυξελλών.

Ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα αφού κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δέκα ψήφους.

Aπό τον δεύτερο γύρο αποσύρθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένγκα που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους και αναμετρήθηκαν η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο με τον Πασκάλ Ντόναχιου.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νάντια Καλβίνιο μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η οποία έχασε οριακά στην ψηφοφορία για την προεδρία του Eurogroup. 

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι ένας υπουργός δεν τήρησε τη δέσμευσή του να τη στηρίξει. 

«Είχαμε εξασφαλισμένες 10 ψήφους. Κάποιος δεν έκανε αυτό που είπε ότι θα έκανε», δήλωσε η Καλβίνο σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό SER. «Η ψήφος είναι μυστική και σε αυτή την περίπτωση εξ αποστάσεως». Η Καλβίνιο αρνήθηκε να πει ποιο πιστεύει ότι ήταν αυτό το πρόσωπο. 

Ο Ντόναχιου κέρδισε την Καλβίνιο για μία ψήφο. 

Η Καλβίνιο είχε εξασφαλίσει τη στήριξη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Οι χώρες που τη στήριζαν αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του πληθυσμού και των οικονομιών της ευρωζώνης. 

Σε αντίθεση με την Καλβίνιο, ο Ντόναχιου έχει υιοθετήσει στο παρελθόν σκληρή  στάση κατά των αυξήσεων των κρατικών δαπανών και των ελλειμμάτων. Επίσης αντιτίθεται σε έναν πιθανό ευρωπαϊκό φόρο για του κολοσσούς του Διαδικτύου, ενώ η Καλβίνιο και η ισπανική κυβέρνηση είναι υπέρ του φόρου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top