Θέλει αρετή και τόλμη η ελεύθερη οικονομία

Άρθρο του σύμβουλου Public Affairs, Γιάννη Κοφίνη

κορωνοϊός

Η πανδημία και η βαθιά οικονομική ύφεση που τη συνοδεύει επιταχύνουν τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Οικονομικά μοντέλα που μέχρι χτες θεωρούνταν κυρίαρχα, αμφισβητούνται έντονα. Η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων δοκιμάζεται, με την παραδοσιακή έννοια της στρατιωτικής ισχύος να αποδεικνύεται ανήμπορη να προστατεύσει τους πολίτες. Σχεδόν το σύνολο των διεθνών οργανισμών αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, όπως και πολλές εθνικές ηγεσίες. Εταιρείες κολοσσοί γονατίζουν και η ανεργία καλπάζει. 

Μοιραία, η τράπουλα ξαναμοιράζεται. Αναπόδραστα, το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας, όπου μάλιστα η αβεβαιότητα αλλά και οι ευκαιρίες είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς η σαρωτική εμφάνιση του COVID-19 «βρήκε» την ελληνική οικονομία τη στιγμή που έκανε τα πρώτα, εύθραυστα βήματα ανάπτυξης μετά από δέκα χρόνια κρίσης. 

Η Κυβέρνηση καλείται το αμέσως προσεχές διάστημα να πάρει τολμηρές, στρατηγικές αποφάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομική κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη στήριξη της απασχόλησης. Αποφάσεις που θα καθορίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις για πολλά χρόνια. Γιατί ακόμα και εάν ο ιός αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, πολύ δύσκολα θα ανατραπούν μονομιάς οι κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία -όσο κι αν τα μέτρα αποκαλούνται «προσωρινά»- ιδίως εάν χρήματα των φορολογουμένων δοθούν για τη διάσωση επιχειρήσεων.  

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι ελληνικές επιχειρήσεις, πρέπει να βγουν με δύναμη μπροστά. Τώρα, που διαμορφώνονται οι κανόνες μιας νέας πραγματικότητας και είναι αναγκαίο ένα "New Deal" που θα επαναπροσδιορίσει το σύνολο των  σχέσεων μεταξύ Κράτους - Αγορά – Κοινωνίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να τολμήσουν και όχι να τα περιμένουν όλα από το κράτος

Να σχεδιάσουν βιώσιμες λύσεις και σε συνεχή διάλογο με την Κυβέρνηση, να πείσουν με τεκμηριωμένες θέσεις για την υιοθέτηση πραγματικά αναπτυξιακών προτάσεων εφαρμοσμένης πολιτικής, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. 

Να επιτύχουν μια νέα, ειλικρινή συμφωνία με τους εργαζομένους τους, η οποία να αξιοποιεί το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και να προστατεύει με ρεαλισμό την απασχόληση. 

Να επικοινωνήσουν δημιουργικά με τους πολίτες, έξω από το περιοριστικό πλαίσιο της συμβατικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για το ρόλο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, που επενδύει δυναμικά, ανοίγοντας καινούργιους δρόμους και δημιουργώντας αξία για όλους. 

Η κρίση και οι ανατροπές που επιφέρει, αναμφίβολα θα γεννήσουν νέους επιχειρηματικούς ηγέτες. Αυτούς που θα εμπνεύσουν και θα δείξουν τον ασφαλή δρόμο, περπατώντας τον πρώτοι αυτοί. Δικαιωματικά, αυτοί θα απολαύσουν και τα μεγαλύτερα οφέλη από τον εκρηκτικό, αναπτυξιακό κύκλο που θα ακολουθήσει την παρούσα περίοδο ύφεσης. 
Θέλει αρετή και τόλμη η ελεύθερη οικονομία. 

Γιάννη Αθ. Κοφίνης, 
Σύμβουλος Public Affairs, Διευθύνων Εταίρος της Rollerdeck Associates 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top