Ψηφιακή σύνταξη με ένα κλικ από τον Ιούνιο

Ξεκινά πιλοτικά για 46.000 αποφάσεις συνταξιοδότησης

Πορτοφόλι χρήματα

Η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ ξεκίνησε.

Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης: 

α) οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων. 

Επίδομα 600 ευρώ: Παράταση για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων

β) οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. 

Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 και ειδικότερα η πρώτη 34.268 αποφάσεις και η δεύτερη περίπου 12.000 αποφάσεις.

Συνολικά, οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης, που εκδόθηκαν το 2019. 

Ξεκινάει η πρώτη καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ

Η πιλοτική λειτουργία υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τα 4 από 5 τα στάδια της πλήρους ψηφιακά αυτοματοποιημένης διαδικασίας, ειδικότερα:

1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Σε εφαρμογή του νόμου 4670/2020 που πρόσφατα ψηφίστηκε καθίσταται πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία τους ασφαλισμένους τους Δημοσίου και τους Αγρότες του τ.ΟΓΑ.

2. Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).

3. Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης.

4. Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.

Το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο περίπου μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης.

Στην πλήρη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο.

Από σήμερα οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτησή τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», επιλέγοντας από το διαδικτυακό τόπο gov.gr στην ενότητα Εργασία – Ασφάλιση την επιλογή «Αίτηση Συνταξιοδότησης» ή αντίστοιχα στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr, μενού «Συνταξιούχοι», επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης»).

Στη συνέχεια εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και επιλέγουν την κατηγορία (Κύρια Σύνταξη Γήρατος, Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας, Μεταβίβαση Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου, Κύρια Σύνταξη Θανάτου Ασφαλισμένου) για την οποία επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση.

Η ανάπτυξη της πλατφόρμας χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μέχρι τέλους του έτους θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες κύριας σύνταξης.

«Η μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση για την αντιμετώπιση της διαχρονικής παθογένειας του ασφαλιστικού μας συστήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο διευθέτησης. Ένα πρόβλημα, που βασάνιζε και λειτουργούσε τιμωρητικά επί δεκαετίες τους πολίτες, προχωράει στην τελική ευθεία επίλυσής του», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top