Νέο πακέτο μέτρων για επιχειρήσεις και τουρισμό

Πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί

Κέρματα στο πάτωμα

Την τέταρτη κατά σειρά δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, η οποία θα ενεργοποιηθεί μετά το τέλος της κρίσης, από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όλα τα υπουργεία καταθέτουν τις προτάσεις τους, ενώ αρκετά ήδη έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου τις εισηγήσεις τους για την επόμενη μέρα, με στόχο να κερδηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να στηριχθούν οι τραυματισμένες επιχειρήσεις, που σήμερα ξεπερνούν τις 440.000.

Η δέσμη μέτρων αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, με παρεμβάσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται και ένα ξεχωριστό πακέτο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου και των μεταφορών με μείωση του ΦΠΑ και των τελών.

Τα μέτρα που σχεδιάζονται για τις επιχειρήσεις

1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 και συγκεκριμένα από το 24% στο 20%. Το μέτρο, εφόσον αποφασισθεί, θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 2021.

2. Μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ήδη έχει ψηφισθεί η μείωση των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση. Εξετάζεται η μείωση να φθάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το μέτρο της μείωσης των εισφορών είναι επωφελές για τις μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, καθώς μειώνονται σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές και αυξάνονται σημαντικά τα κέρδη της επιχείρησης. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και οι περισσότερες στην Ελλάδα, αυξάνονται μεν τα φορολογικά κέρδη, αλλά στο τέλος της ημέρας ο τελικός φόρος δεν μειώνεται σημαντικά. Για αυτό τον λόγο εξετάζεται να νομοθετηθούν και οι δύο παρεμβάσεις.

3. Μείωση προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση, την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός. Σήμερα, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 100%.

Τα μέτρα για τον τουρισμό

Στη σύνοδο των υπουργών Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα συζητηθεί η παροχή ρευστότητας για όσους ταξιδεύουν. Δηλαδή, για κάθε ταξιδιώτη να δοθεί ένα κουπόνι ύψους, για παράδειγμα, 300 ευρώ, με χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους.

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι σχεδιάζουν νέα οικονομικά πακέτα για το καλοκαίρι, με στόχο να προσελκύσουν νεότερες γενιές τουριστών, καθώς διαβλέπουν ότι φέτος θα συρρικνωθεί ο αριθμός των συνταξιούχων που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν:

1. Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές.

2. Μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές.

3. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.

4. Μείωση του τέλους διαμονής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το τέλος ανέρχεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

5. Μείωση προκαταβολής φόρου για το 2020 στο 50%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top