Eurogroup: Δεν ισχύει για φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη

Eurogroup

Τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020, αλλά το να μη μετράνε τελικά στο τελικό πρωτογενές αποτέλεσμα για τη χώρα μας ούτε οι δαπάνες αντιμετώπισης του Κορωνοϊού, ούτε οι δαπάνες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού πέτυχε χθες η ελληνική κυβέρνηση στη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Γιατί διαψεύδει η κυβέρνηση την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Παράλληλα εξασφάλισε ρευστότητα, περίπου 1,9 δισ. ευρώ, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ενώ η παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 150 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση για όλη την Ευρωζώνη.

Κορωνοϊός: Χρηματοδότηση 80 εκατομμυρίων για το μελλοντικό εμβόλιο

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του Eurogroup και τόνισε ότι έρχεται μεγάλο πακέτο μέτρων καθώς δεν υφίσταται για φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Δημοσιονομική ευελιξία

Η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη μέλη εξασφάλισε η Ελλάδα στο Eurogroup.

Covid-19: Ο δεκάλογος σωστής χρήσης του διαδικτύου για να μην «καταρρεύσει»

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως όλη την ευελιξία που παρέχεται για όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Με βιντεοκλήση ενημέρωσε ο Μητσοτάκης τον Τσίπρα για τον κορωνοϊό

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τηνεφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι για όλα», είπε ο Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το Eurogroup θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου το πρώτο  πακέτο μέτρων να συμπληρώνεται διαρκώς.

Η ΕΕ «κλείνει» τα σύνορα για το εξωτερικό για 30 μέρες

Τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup το πρώτο πακέτο μέτρων σε εθνικό επίπεδο φτάνει το 1% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει δέσμευση να προσφερθεί ρευστότητα ίση τουλάχιστον με το 10% του ΑΕΠ.

Ο Μάριο Σεντένο καλωσόρισε επίσης την πρόθεση της Κομισιόν να εισηγηθεί στο Συμβούλιο την ενεργοποίηση της ρήτρας «γενικής διαφυγής» του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στο πρώτο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση της ασθένειας, στήριξη ρευστότητας σε επιχειρήσεις και στήριξη στους εργαζομένους που πλήττονται.

Όλες οι εθνικές αρχές θα επιτρέψουν στους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν και επιπροσθέτως θα εφαρμόσουν αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 θα καταπολεμηθούν και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα οικονομικά και κοινωνικά μας επιτεύγματα. Στο βαθμό που απαιτείται από την εξέλιξη της κατάστασης στην κάθε χώρα, θα εφαρμοστούν προσωρινά μέτρα όπως:

  • Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση της ασθένειας. Θα διατεθούν κατάλληλοι πόροι στους τομείς υγείας και τα συστήματα πολιτικής προστασίας.
  • Στήριξη ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες διαταραχές και ελλείψεις ρευστότητας, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις σε τομείς και περιοχές που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα, συμπεριλαμβανομένου των μεταφορών και του τουρισμού – αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, δημόσιες εγγυήσεις για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να δανειστούν, εγγυήσεις για τις εξαγωγές και άρση ποινών για τις καθυστερήσεις σε δημόσιες συμβάσεις.
  • Στήριξη στους εργαζομένους που πλήττονται για να αποφευχθούν απώλειες στην απασχόληση και στα εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένης και της βραχυπρόθεσμης στήριξης της απασχόλησης, της παράτασης των επιδομάτων ασθένειας και ανεργίας και αναστολή της πληρωμής φόρου εισοδήματος.

Τα εθνικά μέτρα θα συμπληρωθούν από συντονισμένες προσπάθειες στο ευρωπαϊκό επίπεδο:

  • Η Κομισιόν πρότεινε την «Επενδυτική Πρωτοβουλία Aπόκρισης στον Κορωνοϊό» των $37 δισ. για τα συστήματα υγείας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις αγορές εργασίας και άλλα πολύτιμα κομμάτια των οικονομιών μας, και για τη διάθεση επιπλέον $28 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία για την πραγματοποίηση αυτών των δαπανών. 
  • Η Κομισιόν και η ΕΤΕπ αποφάσισαν να κινητοποιήσουν ως και €8 δισ. κεφάλαια χρηματοδότησης για 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με την κάλυψη του προϋπολογισμού της Ε.Ε., μέσω της ενίσχυσης προγραμμάτων για την εγγύηση τραπεζικών πιστώσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης είναι διαρκείς οι προσπάθειες της Κομισιόν και της ΕΤΕπ να αυξήσουν το ποσό αυτό στα €20 δισ., που θα έφταναν σε επιπλέον 150.000 επιχειρήσεις. 
  • Η ΕΤΕπ θα ενεργοποιήσει €10 δισ. σε επιπρόσθετες επενδύσεις σε μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις και να επιταχύνει την ενεργοποίηση επιπλέον €10 δισ. με στήριξη από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
  • Η ΕΚΤ πήρε μέτρα νομισματικής πολιτικής την περασμένη εβδομάδα με στόχο τη στήριξη της ρευστότητας και των χρηματοδοτικών συνθηκών για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, τη διευκόλυνση της παροχής πίστωσης στην πραγματική οικονομία και την αποφυγή του κατακερματισμού στις χρηματοοικονομικές αγορές της ευρωζώνης ώστε να διατηρηθεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top