Ποιοι θα έχουν μπλοκάκι χωρίς να πληρώνουν διπλές εισφορές

Οι δύο προϋποθέσεις

Μισθό άνω των 800 ευρώ τον μήνα, μεικτά, θα πρέπει να έχουν από τη μισθωτή τους απασχόληση όσοι έχουν και δεύτερη δουλειά με «μπλοκάκι» προκειμένου να απαλλαγούν πλήρως από τις δεύτερες εισφορές.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να στηριχθεί η πλήρης απασχόληση, να απλοποιηθεί στο σύστημα και να ελαφρυνθούν οι παράλληλα απασχολούμενοι.

Στην τελική διάταξη του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου, που βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τη Βουλή, τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε κάποιος με παράλληλη απασχόληση να απαλλαγεί από τις διπλές εισφορές, που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Βασική είναι να συμπληρώνει από τις εισφορές που καταβάλει για τη μισθωτή εργασία του το ύψος των εισφορών που αντιστοιχεί, όχι στην πρώτη, αλλά στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών. Δηλαδή, τα 252 ευρώ τον μήνα (κύρια ασφάλιση και υγεία). 

Παράλληλα, η σχετική διάταξη προβλέπει ως δικλείδα ασφαλείας, προκειμένου να μην υποκατασταθεί η μισθωτή εργασία από εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ότι εάν η δεύτερη απασχόληση παρέχεται προς τον ίδιο εργοδότη ή εταιρεία συνδεδεμένη με αυτόν, τότε ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται για το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στις δύο εισφορές.

Χαμηλότερες εισφορές προβλέπονται για 5 χρόνια στους μισθωτούς που ανοίγουν για πρώτη φορά μπλοκάκι.

Έκλεισαν πάνω από 160.000 «μπλοκάκια» στα χρόνια της κρίσης

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα οδηγήσουν πολλούς από εκείνους που είχαν κλείσει τα «μπλοκάκια» τους με το νόμο Κατρούγκαλου, σε επιστροφή στο παλιό καθεστώς.

Σημειώνεται πως στα χρόνια της κρίσης υπολογίζεται ότι έκλεισαν πάνω από 160.000 «μπλοκάκια».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top