Συντάξεις: Τελευταία ευκαιρία για φθηνότερα πλασματικά έτη

Ποια χρόνια μπορούν να αναγνωριστούν

Κέρματα και ρολόι

Λίγες ακόμη μέρες περιθώριο για να εξαγοράσουν φθηνότερα πλασματικά έτη θα έχουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.

Από 1.1.2020 θα είναι ακριβότερη η εξαγορά πλασματικών χρόνων, στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε με τον νόμο Κατρούγκαλου από το 2017.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με τη χρήση πλασματικών χρόνων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσα στο 2019 για να μην πληρώσουν αυξημένα την εξαγορά.

Συγκεκριμένα, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι υποβάλουν αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών εντός του 2019 το κόστος υπολογίζεται στο 16,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τον μήνα της αίτησης, ενώ για το 2020 το κόστος εξαγοράς αυξάνεται και ανεβαίνει στο 20%, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Ωστόσο, η εξαγορά των πλασματικών χρόνων συμφέρει κυρίως όσους μπορούν με τα επιπλέον χρόνια να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά με διατάξεις του 2010, του 2011 και του 2012, ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας να αποχωρήσουν νωρίτερα από την αγορά εργασίας. Οπως αφορά κι αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Ποια χρόνια μπορούν να αναγνωριστούν ως πλασματικά

-    Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου
-    Γονική άδεια
-    Εκπαιδευτική άδεια
-    Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου
-    Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου -30% (θεμελίωση 2011-2014)
-    Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου (θεμελίωση 2011-2014)
-    Χρόνος σπουδών
-    Αναγνώριση τέκνων
-    Κενός χρόνος
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top