Κοινωνικό μέρισμα: Όλη η απόφαση – Ποιοι θα πάρουν τα 700 ευρώ

Διευρύνεται η χορήγηση σε άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) όλων των ηλικιών

Χριστουγεννιάτικα στολίδια και χρήματα

Πάνω από 250.000 νοικοκυριά θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, το – λεγόμενο – κοινωνικό μέρισμα, των 700 ευρώ, που θα χορηγήσει η κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών σε διευκρινήσεις για την απόφαση, που υπογράφηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, περίπου 253.000 νοικοκυριά θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑμεΑ, χωρίς όριο ηλικίας, και πάνω από 350.000 παιδιά.

Κοινωνικό μέρισμα: Χωρίς ηλικιακό όριο για ΑμεΑ- Από 17/12 οι αιτήσεις 

Τα κριτήρια αυτά - οικογένειες με ΑΜΕΑ και οικογένειες με παιδιά- που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη έκτακτη κοινωνική ενίσχυση, συμβολίζουν, αναφέρεται από το υπουργείο, τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση των περισσότερο ευάλωτων συμπολιτών μας και τη στήριξη της οικογένειας, που ως θεσμός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη διάρκεια της κρίσης.

Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στις ακόλουθες ομάδες δικαιούχων:

1.    Νοικοκυριά με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ .

2.    Νοικοκυριά στα οποία είτε ο/η υπόχρεος ή ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος/η, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, ο μοναδικός γονέας αρκεί να είναι μακροχρόνια άνεργος.

3.    Νοικοκυριά στα οποία τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος.

4.    Νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα μέλος ΑμεΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ως ΑμεΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Νοικοκυριά που ανήκουν σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες, θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια σωρευτικά για να κριθούν δικαιούχοι χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος:

α) Ο/η υπόχρεος, ή/και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης, να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία επταετία.

β) Τόσο ο/η υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι, με βάση της δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

γ) Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 700 ευρώ θα δοθεί μία φορά σε κάθε νοικοκυριό και ωφελούμενοι που ανήκουν σε περισσότερες κατηγορίες δικαιούχων δεν δικαιούνται πολλαπλό επίδομα.

Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στον διαδικτυακό τόπο του προγράμματος (www.koinonikomerisma.gr), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της ΑΑΔΕ, από τις 17 έως τις 26 Δεκεμβρίου.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα 2019, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top