Στο «σκαμνί» η Δανία από την Κομισιόν για τη φέτα

Για εταιρείες της χώρας που χρησιμοποιούν παράνομα την ονομασία

τυρί φέτα

Βρυξέλλες, του Αθανάσιου Αθανασίου 

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει τη Δανία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ακόμα εταιρείες που εδρεύουν στη Δανία παράγουν και εξάγουν λευκά τυριά σε χώρες εκτός ΕΕ, με την παράνομη ονομασία "φέτα".

Πράσινο φως από την Κομισιόν στον ελληνικό προϋπολογισμό

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι η "φέτα" είναι καταχωρημένη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 στην ΕΕ και ως εκ τούτου μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα σύμφωνα με ένα σύνολο προδιαγραφών παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η πρακτική αυτή αποτελεί άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχει η καταχώριση ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και οι δανέζικες αρχές δεν κατάφεραν να την εμποδίσουν ή να την σταματήσουν.
Κατά την Κομισιόν "αποφεύγοντας να το πράξει, η Δανία παραβιάζει τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών (άρθρο 4 παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση)".

"Η συμπεριφορά αυτή όχι μόνο παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ αλλά είναι επίσης πιθανό να εμποδίσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που διασφαλίζουν την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και την προώθηση προϊόντων ποιότητας της ΕΕ εκτός της ΕΕ", αναφέρει. 

Η Κομισιόν αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δανίας τον Ιανουάριο του 2018, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή.

Στο πλαίσιο διαδικασίας επί παραβάσει, η Κομισιόν κάλεσε τις αρχές της χώρας να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός από αυτή την πρακτική
Δεδομένου ότι η Δανία δεν έχει εξετάσει τα ζητήματα που τέθηκαν, η Κομισιόνμ αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top