Μεγάλες αλλαγές στις εισφορές επαγγελματιών - αγροτών από τον Βρούτση

Θα αποσυνδεθούν από το φορολογητέο εισόδημα - Αύξηση στο κατώτερο κλιμάκιο

Γιάννης Βρούτσης

Σε μεγάλες αλλαγές του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς.  δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες,  προχωρά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή εισφοράς 20% επί του εισοδήματος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Real Νews. 

Κατά το δημοσίευμα ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης προωθεί την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα και τη θεσμοθέτηση τεσσάρων  έως πέντε  κλάσεων με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους. 

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν συζητηθεί, η επικρατέστερη φέρεται να προβλέπει την αύξηση της κατώτατης εισφοράς (πρώτη ασφαλιστική κατηγορία), που σήμερα ανέρχεται στα 185,18 ευρώ τον μήνα, στα 220 - 230 ευρώ και στη συνέχεια θα δημιουργηθούν οι επόμενες με κλιμακωτά υψηλότερα ποσά.

Οι κατηγορίες θα είναι ελεύθερης επιλογής και η ανώτατη κατηγορία θα χρησιμοποιείται από όσους επιθυμούν να χτίσουν μεγαλύτερες. Σήμερα,  σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών 82,6 δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 6.500 ευρώ καταβάλλοντος τις ελάχιστες εισφορές των  185,1 8 ευρώ τον μήνα. Τα στοιχεία του 201 8 έδειξαν ότι περίπου 1,2 εκατ ασφαλισμένοι το 87,7 των μη μισθωτών πλήρωσαν εισφορές έως 200 ευρώτον μήνα.  

Ακόμη κι αν από το 2020 αυξηθούν οι εισφορές τους έως και 30 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι από τη νέα φορολογική πολιτική που προωθείται θα είναιτελικά ωφελημένοι. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για τη συγκεκριμένηκατηγορία πολιτών με ετήσιο εισόδημα έως τα 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 9% από 22% που είναι σήμερα και θα οδηγήσει σε μια ετήσια μείωση φόρου κατά. 1 300 ευρώ, δηλαδή 108,33 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν, η τυχόν αύξηση της εισφοράς υπερκαλύπτεται από τη μείωση της φορολογίας.    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top