Φορολογία α λα.. ουίσκι θέλει για τσίπουρο και τσικουδιά η Κομισιόν!

Ανοικτό να αυξηθεί ο φόρος έως και 18 φορές από το σημερινό όριο

Ουίσκι και τσίπουρο

«Ναι» στην αύξηση του φόρου στο τσίπουρο και την τσικουδιά λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τασσόμενη υπέρ της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ για για αυξημένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα δύο παραδοσιακά ελληνικά αποστάγματα.

Ο ετρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνος κατέθεσε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή της απόφασης θα έχει «ολέθριες συνέπειες για τους διήμερους αποσταγματοποιούς και τους αμπελουργούς (με άδειες απόσταξης) της χώρας μας».

Η Κομισιόν, όμως, «δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας».

Έτσι, βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ, αναμένεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τσίπουρο και τσικουδιά να αυξηθεί έως και 18 φορές πάνω από το σημερινό όριο, ανεβάζοντας την τιμή για τα ελληνικά αποστάγματα σε επίπεδα… ουισκιού.

«Η Επιτροπή οφείλει να εξασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ΕΕ, ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς. Η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Επιτροπή κατά Ελλάδας (Τσίπουρο) . Το Δικαστήριο συμφωνεί με την Επιτροπή ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, διότι η οδηγία 92/83/ΕΟΚ  και η οδηγία 92/84/ΕΟΚ δεν προβλέπουν τους εν λόγω μειωμένους συντελεστές, και διότι τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στις προαναφερόμενες οδηγίες», απάντησε στην ερώτηση του ΚΚΕ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top