Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης από το 2020

Διατηρείται το αφορολόγητο – Θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί

Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης, που αποτελούσαν παγίδα για χιλιάδες φορολογούμενους, προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας.

«Θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Η πρόβλεψη για την κατάργηση των τεκμηρίων, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2022, θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έρθει τον Αύγουστο στη Βουλή.

Γολγοθάς 6 δισ. έως τις αρχές του 2020: Τι θα πληρώνουμε κάθε μήνα

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η κατάργηση των τεκμηρίων, «φέρνει και μία ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα».

Αύξηση του μισθού κατά 9% από τη μείωση των εισφορών

Το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης είναι οι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και οι 5.000 ευρώ για τον έγγαμο. Για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος του φορολογούμενου προστίθεται και η πρώτη κατοικία (ιδιοκατοικούμενη, μισθωμένη η δωρεάν παραχωρηθείσα), η απόκτηση αυτοκινήτου, δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία, κλπ. Ως αποτέλεσμα για χιλιάδες φορολογούμενους το τεκμαρτό εισόδημα, που προκύπτει, είναι μεγαλύτερο από το συνολικό δηλωθέν εισόδημα και καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, για εισοδήματα που ποτέ δεν είχαν.

Μείωση των φορολογικών συντελεστών και αύξηση του αφορολόγητου

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στη φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το δίπτυχο «μικρότεροι συντελεστές – καλύτεροι έλεγχοι».

«Μειώνουμε τους συντελεστές, ώστε να έχουν κίνητρο οι πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματά. Το κάναμε στο παρελθόν με τον Φ.Π.Α. εστίασης και αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σωστό και δούλεψε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Παράλληλα, με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με την προώθηση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για να μην στοκάρονται πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, με στοχευμένους ελέγχους βασισμένους σε κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σταδιακά τη φοροδιαφυγή. Δεν υποσχόμαστε τρία δισεκατομμύρια, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, για να μην εισπραχθεί τελικά τίποτα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξάλλου, αναφέρθηκε σε «σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών», ώστε «να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη, που μέχρι σήμερα αποκρυπτόνταν».

Όσον αφορά το αφορολόγητο, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα και θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επίδομα γέννας 2.000 ευρώ: Ποιοι θα το πάρουν τελικά

«Οι μειώσεις φόρων αφορούν το τι πάει στην οικογένεια, αλλά και το τι δημιουργούν στην οικονομία. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον, όπου μπορούν να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, αυξάνεται με βιώσιμο τρόπο το εισόδημα όλων των νοικοκυριών», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top