Παροχές: Το Υπουργείο Οικονομικών ανοίγει το πουγκί

Ποια μέτρα ελάφρυνσης θα ακολουθήσουν τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Στο... φουλ  ετοιμάζεται να ανάψει η κυβέρνηση τη μηχανή των παροχών μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Το πακέτο περιλαμβάνει μείωση φόρων αλλά και αποκατάσταση μέρους των περικοπών στις συντάξεις. 

Μένοντας πιστή στην... παράδοση, που θέλει να ανοίγει ο κρατικός κουμπαράς πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα "πακέτο" που θα εφαρμοστεί εδώ και τώρα κι ένα δεύτερο, που θα ξεδιπλωθεί σε βάθος 2-3 ετών. 

1ο ΠΑΚΕΤΟ: 120 ΔΟΣΕΙΣ, "13Η ΣΥΝΤΑΞΗ", ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 

Η αρχή θα γίνει με τις 120 δόσεις για χρέη στα ταμεία και στην εφορία, που εκτός απροόπτου πάνε εντός των ημερών στη Βουλή. Στο πρώτο "πακέτο" πιθανότατα θα βρεθεί η "13η σύνταξη" έστω ως εφάπαξ παροχή, ενώ από το εκτιμώμενο φετινό υπερπλεόνασμα των 1,1 δισ.  ευρώ εξετάζεται η καταβολή μέρους των αναδρομικών 4 δισ στους συνταξιούχους.  

2ο ΠΑΚΕΤΟ: ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ 

Η αιχμή του δόρατος παραμένει η διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον, εξετάζεται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 20%, η μείωση του ΦΠΑ ειδικά σε είδη ευρείας κατανάλωσης, το "ψαλίδισμα" του ΕΝΦΙΑ. 

"ΒΡΕΧΕΙ" ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Εκλογές χωρίς προσλήψεις στο Δημόσιο δεν εννοούνται. Ήδη έχουν δρομολογηθεί μονιμοποιήσεις 4.500 εκπαιδευτικών για την Ειδική Αγωγή κι άλλων 3.500 εργαζομένων για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Προ των πυλών είναι και περίπου 4.800 μονιμοποιήσεις στους ΟΤΑ. 

«Βρέχει» προσλήψεις στο Δημόσιο: Πού προκηρύσσονται 17.000 θέσεις

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς δεν θα είναι εύκολες, καθώς τα μέτρα δεσμεύουν τους Προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ενώ συν τοις άλλοις εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά τουλάχιστον 9,5 δισ. ευρώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top