Ελπίδες τέλος από τον Άρειο Πάγο για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Απογοήτευση για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες

Άρειος Πάγος

Με βάση τη σημερινή ισοτιμία (αυξημένη ακόμη και κατά 65% για έναν δανειολήπτη που έλαβε δάνειο το 2006!) και όχι με την ισοτιμία κατά  την εκταμίευση   θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν  τα δάνειά τους οι δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.  

Το ανώτατο  δικαστήριο έκρινε  ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο σύμφωνα  με την τρέχουσα ισοτιμία είναι δηλωτικός όρος και δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου  έχει δεσμευτικό χαρακτήρα  για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις και ελήφθη  ύστερα από προσφυγή δανειολήπτριας που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.  Η δανειολήπτρια υποστήριζε ότι είναι καταχρηστικός ο όρος που προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων σύμφωνα με την  τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ) .

Ο εισαγγελέας πάντως  είχε διατυπώσει διαφορετική πρόταση προς την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου επικαλούμενος  απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης από τις τράπεζες για τον κίνδυνο μίας σοβαρής υποτίμησης του ευρώ  έναντι του ελβετικού φράγκου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top