Επιμένει το ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολόγητου στην Ελλάδα

Τι ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ o Πολ Τόμσεν

Πολ Τόμσεν

Επιμένει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν,  στη μείωση του αφορολόγητου στην Ελλάδα, η οποία θα έχει ως συνέπεια την καταβολή φόρου και από πολίτες  που δεν κατέβαλλαν φόρο ή κατέβαλλαν ελάχιστα ποσά.  

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο Τόμσεν ανέφερε  ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις (μαζί με τις συντάξεις)  είναι σημαντικές όχι μόνο  για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που μπορεί και πετυχαίνει η Ελλάδα.  αλλά και για να απελευθερωθούν πόροι για εκσυγχρονισμό οικονομίας, για επενδύσεις, για πιο φιλικό φορολογικό σύστημα, για αποκατάσταση δημόσιων δαπανών οι οποίες συμπιέστηκαν στα χρόνια κρίσης καθιστώντας αδύνατη την παροχή βασικών δημόσιων υπηρεσιών.  

Σχετικά με τις  τράπεζες και τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες, ο Τόμσεν είπε ότι το Ταμείο δεν  έχει πια συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, άρα δεν έχει πρόσβαση στον διάλογο της Ελλάδας με Ευρωπαίους, αλλά ο συνδυασμός υψηλών κόκκινων δανείων και κεφαλαίων από αναβαλλόμενο φόρο απαιτούν αξιόπιστη στρατηγική για ενίσχυση των ισολογισμών τραπεζών και δυνατότητα νέων χορηγήσεων. «Δεν πρέπει να είναι αργή  η μείωση των κόκκινων δανείων» τόνισε, αλλά συμπλήρωσε ότι δε γνωρίζει αν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια. 

Ο Τόμσεν συμφώνησε πάντως με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, κάνοντας αναφορά στον «προσωρινό» χαρακτήρα των ποσών του Ταμείου. «Η  βοήθεια του Ταμείου πρέπει να είναι προσωρινή, όταν την χρειάζονται οι χώρες-μέλη» δήλωσε συγκεκριμένα για το ίδιο θέμα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top