Για τα φροντιστήρια δουλεύουν οι γονείς: Έκρηξη δαπανών για τα νοικοκυριά

Τετραπλασιάστηκε η δαπάνη στην περίοδο 2008 – 2016

Φροντιστήρια

Έκρηξη σημείωσε η δαπάνη για φροντιστήρια σε μαθητές του δημοτικού, καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ κατά την περίοδο 2008 – 2016 τετραπλασιάστηκε. 

Σύμφωνα με την έρευνα με τίτλο «Εκπαίδευση στην Ελλάδα: Κρίση και εξέλιξη της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης», το 87% των δαπανών μιας οικογένειας με παιδιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο πηγαίνει για να καλυφθούν τα κενά της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Συγκεκριμένα, η δαπάνη στα φροντιστήρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξήθηκε από 3 εκατ. ευρώ το 2008 στα 11,3 εκατ. ευρώ το 2016. Την ίδια ώρα, κατακόρυφη είναι η πτώση που σημείωσε η δαπάνη για τα ιδιαίτερα μαθήματα, καθώς από τα 48 εκατ. που ήταν το 2008 υποχώρησε στα 22,6 εκατ. το 2016. 

Αμετάβλητη παρέμεινε, επίσης, τα χρόνια της κρίσης η δαπάνη για τα φροντιστήρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αύξηση κατέγραψε η ιδιωτική δαπάνη για τις μεταπτυχιακές σπουδές. 

Ο ΙΟΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, καθώς η έρευνά του διαπιστώνει πως η οικονομική κρίση μεταβάλει και τα δημογραφικά δεδομένα. Η πρόβλεψη, μάλιστα, είναι αρκετά δυσοίωνη, αφού εκτιμά ότι ο μαθητικός πληθυσμός θα μειωθεί σωρευτικά κατά 30% τα επόμενα χρόνια. 

Όσον αφορά στο επίπεδο της δημόσια δαπάνης για την εκπαίδευση το 2016 επιστρέψαμε στα δεδομένα του 2003. 

Η συνολική δημόσια εκπαιδευτική δαπάνη στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες, ως ποσοστό του ΑΕΠ και της συνολικής δαπάνης της Γενικής Κυβέρνησης, υστερεί διαχρονικά έναντι των χωρών της Ευρώπης, ακόμα και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την  τριτοβάθμια εκπαίδευση η δαπάνη στην Ελλάδα, ως ποσοστού του ΑΕΠ, κινείται στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., η μελέτη του ΙΟΒΕ διαπιστώνει πως ως ποσοστό του ΑΕΠ η δαπάνη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ωστόσο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη συνολικά υπολείπονται σημαντικά της αυξημένης δαπάνης που χαρακτηρίζει τις σκανδιναβικές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως Σουηδία, Δανία και Φινλανδία δαπανούν για την εκπαίδευση το 13,4%, 12,9% και 10,8% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, η ιδιωτική δαπάνη των νοικοκυριών για την εκπαίδευση μειώθηκε κατακόρυφα από το 2009 και μετά με αποτέλεσμα το 2016 να αντιστοιχεί  στο 20% της συνολικής δαπάνης (ιδιωτικής και δημόσιας), έναντι 26% που ήταν το 2008, πριν  την εκδήλωση της κρίσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top