Επίδομα ενοικίου: Μόλις 4 στις 10 αιτήσεις έχουν προχωρήσει

Οι παγίδες που «κρύβονται» για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

πολυκατοικίες στην Αθήνα

Μέχρι τον Απρίλιο είναι το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου. Οι δικαιούχοι του επιδόματος, το οποίο κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, θα λάβουν τα ποσά με αναδρομικότητα από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Οι αιτήσεις κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του www.epidomastegasis.gr, κάνοντας χρήση των κωδικών του TAXISnet, ενώ απαιτείται το ηλεκτρονικό μισθωτήριο σε ισχύ.

Επίδομα ενοικίου: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Όροι και προϋποθέσεις

Επίδομα ενοικίου: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα ανακοίνωσε η Φωτίου

Ωστόσο, «λαβράκια» φαίνεται να έχουν βγάλει οι μέχρι τώρα αιτήσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», έρχονται στο φως περιπτώσεις μισθώσεων χωρίς να υπάρχει καν κατατεθειμένο ηλεκτρονικό μισθωτήριο, συμβόλαια χωρίς να αναγράφεται καν το ακριβές μίσθωμα ή η διάρκεια της μίσθωσης, αλλά και περιπτώσεις ξεκάθαρης φοροδιαφυγής μέσα από την απόκρυψη εισοδήματος από ενοίκια.

Μόλις οι 4 στις 10 αιτήσεις έχουν προχωρήσει

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), μέχρι και το πρωί της Κυριακής είχαν υποβληθεί συνολικά 163.000 αιτήσεις. Από αυτές προς το παρόν έχουν προχωρήσει μόλις οι 60.000, δηλαδή λιγότερες από τις 4 στις 10. Οι έξι στις δέκα είτε βρίσκονται σε κατάσταση «αναμονής» είτε έχουν απορριφθεί ή ακυρωθεί από τους ίδιους τους αιτούντες.

Τα αναλυτικά στοιχεία αναδεικνύουν και τους λόγους για τους οποίους τόσο μεγάλος αριθμός αιτήσεων παραμένει σε κατάσταση εκκρεμότητας.

1. Περίπου 34.000 αιτήσεις προϋποθέτουν να δοθεί έγκριση (συναίνεση) και από τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού. Αυτά χρειάζεται να διαθέτουν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. Αν δεν τους διαθέτουν, είτε θα πρέπει να αποκτήσουν (κάτι που σημαίνει επίσκεψη στη ΔΟΥ) είτε θα πρέπει να καταφύγουν στον δήμο για να καταθέσουν το λεγόμενο έντυπο συναίνεσης.

2. Σε περίπου 30.000 αιτήσεις απαιτείται η προσκόμιση εγγράφων για να αποδειχθεί η πενταετής παραμονή του αιτούντος στην Ελλάδα.

Σε μεγάλο βραχνά έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου. Το πρώτο ζήτημα, που έχει αναδειχθεί, έχει να κάνει με τη διάρκεια του μισθωτηρίου. Τι παρατηρήθηκε; Χιλιάδες μισθωτήρια έχουν λήξει, ενώ σε άλλα -που παραμένουν «ενεργά»- η λήξη έρχεται πριν συμπληρωθούν έξι μήνες από την υποβολή της αίτησης. Όπως προκύπτει και από την κοινή υπουργική απόφαση, για το επίδομα ενοικίου, το ηλεκτρονικό μισθωτήριο πρέπει να καλύπτει και το επόμενο εξάμηνο από τον μήνα της αίτησης. Έτσι, για όσους κάνουν την αίτηση μέσα στον Μάρτιο, το μισθωτήριο πρέπει να παραμένει σε ισχύ για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τα βήματα για την υποβολή αίτησης

  • Είσοδος στην πλατφόρμα με τους κλειδάριθμους του TAXISnet
  • Πιστοποίηση του ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου
  • Θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.ά.)
  • Ο δικαιούχος θα πρέπει να συμπληρώνει τον αριθμό του μισθωτηρίου συμβολαίου του
  • Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα μέλη του νοικοκυριού, αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση

Το ποσό και η διάρκεια χορήγησης

Το ποσό του Επιδόματος Ενοικίου, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται:
– Για τον δικαιούχο του επιδόματος: 70 ευρώ το μήνα
– Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα
Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top