Επίδομα ενοικίου: Όχι απλά δεν το πήρε αλλά…θα πληρώσει και πρόστιμο!

Προσοχή στις αιτήσεις: Οι λεπτομέρειες μπορεί να κοστίσουν ακριβά

Δείτε τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για το επίδομα ενοικίου / Πηγή: ΕΡΤ

Να καταλήξουν να πληρώσουν και πρόστιμο, αντί να πληρωθούν, κινδυνεύουν πολλοί δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου.

Καθότι, ως γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, μία μικρή «αβλεψία στη συμπλήρωση του μισθωτηρίου, μπορεί να βγάλει εκτός επιδόματος τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να απαιτείται μετά τροποποιητική δήλωση και πληρωμή προστίμου 100 ευρώ!

Πώς μια λεπτομέρεια μπορεί να στοιχίσει το επίδομα ενοικίου

Όπως αποκαλύπτει στο star.gr ο φοροτεχνικός και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αχαΐας, Δημήτρης Μπόκαρης, δικαιούχος από την Πάτρα έκανε την αίτηση για το επίδομα ενοικίου, συμπληρώνοντας όλα τα στοιχεία και υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και το μισθωτήριο συμβόλαιο, το οποίο ανέφερε πως το ενοίκιο ήταν 250 ευρώ τον μήνα. 

Επίδομα ενοικίου: Προσοχή στις λεπτομέρειες με το μισθωτήριο

Μεγάλη προσοχή γιατί η τροποποιητική δήλωση (όπου χρειαστεί) συνεπάγεται και πρόστιμο 100 ευρώ

Πριν το Πάσχα θα δοθεί το επίδομα στέγασης – Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν… μηδέν εις το πηλίκον (κυριολεκτικά), καθότι -όπως εξηγεί ο κ. Μπόκαρης- το σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναγνώρισε ως μηνιαίο μίσθωμα τα μηδέν ευρώ!

«Αν δει κανείς την δήλωση μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, την οποία υποβάλλει ο ιδιοκτήτης, έχει δύο σημεία για να συμπληρωθεί το ύψος του μηνιαίου μισθώματος. Ένα στην πρώτη σελίδα, στο κουτάκι “Συνολικό μηνιαίο μίσθωμα” και ένα στη δεύτερη σελίδα, στο κουτάκι “Μηνιαίο μίσθωμα”. O ιδιοκτήτης συμπλήρωσε μόνο το πρώτο, το οποίο εξάλλου «μιλά» για συνολικό μηνιαίο μίσθωμα. Έτσι, το δεύτερο κουτάκι έμεινε κενό και η ΑΑΔΕ αναγνώρισε ως μηδενικό το μίσθωμα», εξηγεί ο γνωστός φοροτεχνικός.

Επίδομα ενοικίου: Δικαιούχος θα πάρει... μηδέν ευρώ!

Μία μικρή «αβλεψία στη συμπλήρωση του μισθωτηρίου, μπορεί να βγάλει εκτός επιδόματος ενοικίου τους δικαιούχους

Επίδομα ενοικίου: Τα λάθη κοστίζουν

«Το δεύτερο κουτάκι για το ύψος του μηνιαίου μισθώματος έμεινε κενό και η ΑΑΔΕ το αναγνώρισε ως... μηδενικό», εξηγεί ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης

Και δε θα πληρωθεί, και θα πληρώσει πρόστιμο!

Ως γνωστόν, τα λάθη (διορθώνονται αλλά) κοστίζουν!

Σε ανάλογες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει τροποποιητική δήλωση μισθωτηρίου, «την οποία υποβάλλει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, συμπληρώνοντας αυτή τη φορά και τα δύο πεδία».

Ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης

Ο φοροτεχνικός και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αχαΐας (ΕΛΦΕΕ) Δημήτρης Μπόκαρης

Ωστόσο, η τροποποιητική δήλωση συνεπάγεται και πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα πρέπει μεν να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης, αλλά πιθανότατα θα το ζητήσει από τον ενοικιαστή – δικαιούχο του επιδόματος στέγασης. 

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top