Τσουνάμι κατασχέσεων:Πώς η εφορία θα εισπράξει πάνω από 5 δισ. ευρώ το 2019

Κυνήγι της ΑΑΔΕ στα ληξιπρόθεσμα χρέη

Άδειες τσέπες

Τον πολύ φιλόδοξο στόχο να εισπράξει το ποσό – ρεκόρ των 5,6 δισ. ευρώ το 2019 από ληξιπρόθεσμα χρέη έχει η εφορία.

Πώς θα το πετύχει αυτό; Με την επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την εξόφληση οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις και με αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς οφειλών με απαιτήσεις των οφειλετών από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, η ΑΑΔΕ –στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας- έχει τους εξής στόχους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη το 2019:

α) Την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από το λεγόμενο «παλαιό» υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή από το συνολικό ποσό των οφειλών που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι το τέλος του 2018.

β) Την είσπραξη του 27% από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, που θα δημιουργηθούν εντός του 2019. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, ο καθορισμός του εισπρακτικού στόχου στο 27% συνεπάγεται ότι φέτος θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ από τα νέα αυτά χρέη.

Δεδομένου ότι από τους οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατομμυρίου είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν εισπράξεις (καθώς οι περισσότεροι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν πτωχεύσει ή είναι υπερχρεωμένοι οργανισμοί του Δημοσίου με τεράστια ποσά οφειλών), τη… νύφη θα την πληρώσουν οι υπόλοιποι οφειλέτες, οι οποίοι αν και είναι πάνω από 4 εκατομμύρια, ωστόσο χρωστούν μόλις το 20% των χρεών προς την εφορία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top