20 χρόνια ευρώ: Ποιες χώρες κέρδισαν και ποιες έχασαν με το κοινό νόμισμα

Οι Γερμανοί ωφελήθηκαν περισσότερο από όλους

Μεγάλα οφέλη για τους Έλληνες είχε το κοινό νόμισμα, αλλά οι χαρές σταμάτησαν με το που ξέσπασε η κρίση. Το ευρώ φαίνεται πως στα πρώτα είκοσι χρόνια ζωής του έχει δύο μεγάλους κερδισμένους: τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τα πρώτα χρόνια μετά την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος, η περιφέρεια της ευρωζώνης είχε μεγάλα οφέλη, εκμεταλλευόμενη τα πολύ χαμηλά επιτόκια.

Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 δημιούργησε τεράστια προβλήματα με το χρέος πολλών χωρών, όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας, οι οποίες τελικά αναγκάστηκαν να ζητήσουν οικονομική βοήθεια.

Αποτέλεσμα; Τελικά αυτές που ωφελήθηκαν περισσότερο από το κοινό νόμισμα ήταν οι χώρες που αντιστάθηκαν σθεναρά στα πακέτα διάσωσης!

Ειδικότερα, από το 1999, που καθιερώθηκε το ευρώ, εκτιμάται πως ο Γερμανός πολίτης έγινε πλουσιότερος κατά 23.000 ευρώ και Ολλανδός κατά 21.000 ευρώ. Αντίθετα, καταστροφικά ήταν τα αποτελέσματα για τους Ιταλούς και τους Γάλλους, που έγιναν φτωχότεροι κατά 74.000 και 56.000 ευρώ έκαστος αντίστοιχα. 

Όσον αφορά στη χώρα μας, οι Έλληνες βγήκαν με οριακό κέρδος στα πρώτα είκοσι χρόνια ζωής του ευρώ, καθώς έγιναν πλουσιότεροι κατά 190 ευρώ μετά το ευρώ, σύμφωνα με τη γερμανική μελέτη. 

«Τα πρώτα χρόνια μετά την καθιέρωση του, η Ελλάδα είχε τεράστιο όφελος από το ευρώ, αλλά από το 2011 υπέστη τεράστιες απώλειες», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top