Από 4 Μαρτίου η Εφορία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές

Στο μικροσκόπιο το "μαύρο" χρήμα

ΑΤΜ

Oι φορολογικές αρχές και όλες οι υπηρεσίες δίωξης οικονομικών εγκλημάτων αποκτούν από τις 4 Μαρτίου, πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων των φορολογουμένων, για τις πάσης φύσεως πληρωμές τους μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, καθώς επίσης και για τις συναλλαγές τους.

Ταυτόχρονα, οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πρόσβαση στα δάνεια (λήψη και αποπληρωμή) που έχουν λάβει οι ελεγχόμενοι.

To Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών θα μπορεί πλέον να διαβιβάζει ηλεκτρονικά στις εφορίες, το ΣΔΟΕ, τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς πληροφορίες όχι μόνο για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και για:

-Τα κινητά περιουσιακά στοιχεία και τα ρευστά διαθέσιμα που βρίσκονται στις θυρίδες των τραπεζών.
- Τις πάσης φύσεως συναλλαγές τους μέσω «πλαστικού χρήματος».
- Τις λήψεις και αποπληρωμές πάσης φύσεως δανείων (καταναλωτικών, προσωπικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών).

Oι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν τα στοιχεία

Επί της ουσίας, όταν υποβάλλεται αίτημα για την παροχή στοιχείων φορολογουμένων που σχετίζονται με τραπεζικά προϊόντα, οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν στοιχεία τα οποία αφορούν όλους τους λογαριασμούς. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν στη διάθεσή τους ένα πλήρες τραπεζικό προφίλ των φορολογουμένων, οι οποίοι είτε ελέγχονται είτε βρίσκονται στο στόχαστρο του εισπρακτικού μηχανισμού για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σκοπός η μείωση οφειλών προς το Δημόσιο 

Ουσιαστικά το 2019, και ενόψει της σύστασης των δύο κέντρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη μείωση των οφειλών προς το Δημόσιο που σήμερα ξεπερνούν τα 104 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, το 2018 η φορολογική διοίκηση εισέπραξε περί τα 5,5 δισ. ευρώ από τους οφειλέτες, ποσό το οποίο αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μικροσκόπιο και οι τραπεζικές θυρίδες

Με την επέκταση της δυνατότητας πρόσβασης και στις τραπεζικές θυρίδες, οι Αρχές εκτός από υποθέσεις φοροδιαφυγής θα μπορούν να ελέγχουν περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, παράνομο πλουτισμό, ενώ η πρόσβαση στις θυρίδες θα τους βοηθήσει παράλληλα στον εντοπισμό χρηματικών ποσών ή διάφορων άλλων περιουσιακών στοιχείων με στόχο να μπορούν να «δέσουν» υποθέσεις που σήμερα λόγω έλλειψης στοιχείων καταπίπτουν στα δικαστήρια.

 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top