Φορολογικός οδηγός για Airbnb: Τι να κάνετε εάν νοικιάζετε σπίτι

Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δε δηλώσουν τα ακίνητά τους έως τις 28/2

Σπίτι στην πλατφόρμα ενοικίασης Airbnb

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουν περιθώριο να κάνουν τις δηλώσεις τους στο Μητρώο Βραχυχρόνια Διαμονής, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας.

Τα πρόστιμα σε όσους δε δηλώσουν το ακίνητο που ενοικιάζουν είναι τσουχτερά, αφού ανέρχονται σε 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής θα ανέρχονται σε 10.000 ευρώ και σε κάθε νέα υποτροπή θα διπλασιάζονται.

Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών που κάνουν βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

1. Πότε μια μίσθωση ακινήτου ορίζεται ως βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;

– Οι μισθώσεις συνάπτονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους, και όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων. «Ψηφιακές πλατφόρμες» νοούνται όσες παρέχουν εξειδικευμένα εργαλεία για τη σύναψη της μίσθωσης ηλεκτρονικά. Επομένως, τυχόν βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται ιδιωτικά, και όχι μέσω πλατφόρμας, δεν υπάγονται στις συγκεκριμένες διατάξεις και αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις, εκτός εάν συνοδεύονται από επιπλέον υπηρεσίες, οπότε αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

2. Εάν κάποιος εκμισθώσει το ακίνητό του με βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά δεν το κάνει μέσω ψηφιακών πλατφορμών, πρέπει να εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής;

– Οχι. Αυτές οι μισθώσεις δηλώνονται με Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

3. Πώς φορολογείται το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;

– Θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογείται με συντελεστές από 15% έως 45% ανάλογα με το ύψους του εισοδήματος που προκύπτει. Συγκεκριμένα:

α) 15% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος 12.000 ευρώ.

β) 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ.

γ) 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από 35.000
ευρώ. 

4. Υπάγεται σε ΦΠΑ το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση;

– Οχι.

5. Ποιος μπορεί να είναι διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης;

– Κατ’ αρχήν ορίζεται ότι διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωσή του και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου.

6. Πώς ένας διαχειριστής ακινήτου, που είναι ο ιδιοκτήτης του, αποκτά αριθμό μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ);

– Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης TAXISnet. Τα στοιχεία που απαιτούνται για να χορηγηθεί ο ΑΜΑ είναι ο ΑΤΑΚ (αριθμός ταυτότητας ακινήτου) και για τις περιπτώσεις τμηματικής μίσθωσης, τα σχετικά τ.μ.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top