Αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος: Ψάχνει… μαγική φόρμουλα η ΔΕΗ

«Βέτο» από Σταθάκη σε Παναγιωτάκη

Λαμπα και πρίζα στο πάτωμα

Τη… μαγική φόρμουλα για τις επερχόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος αναζητά η ΔΕΗ, με στόχο να μην περάσουν οι νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές.

«Έχουμε μειώσει τα λειτουργικά μας κόστη αλλά τα οικονομικά αποτελέσματα επιβάλλουν ότι πρέπει να γίνει επέμβαση στα τιμολόγια», είχε επισημάνει ο κ. Παναγιωτάκης, προαναγγέλλοντας αυξήσεις στα τιμολόγια. Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκη, ξεκαθάρισε πως δε θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε σολομώντειος λύση, η οποία θα προβλέπει μηχανισμό αντιστάθμισης, μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Ειδικότερα, η λύση που προκρίνεται είναι:

- Η ΔΕΗ θα ενσωματώσει στα τιμολόγια ρήτρα ρύπων ή οριακής τιμής, που θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή της τιμής της ενέργειας που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά ρεύματος, με πιθανότερη εκδοχή την πρώτη.

- Η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αυξάνει αυτόματα τις εισροές στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών και δημιουργεί έτσι προϋποθέσεις για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις ο λογαριασμός των ΑΠΕ προβλέπεται στο τέλος του 2019 να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 108 εκατ. ευρώ (αφού αφαιρεθεί προηγουμένως περιθώριο ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία), που σημαίνει ότι υπάρχει επιπλέον περιθώριο για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top