Τρίμηνη "σιωπηρή" παράταση στον νόμο Κατσέλη

Μέσα σ΄αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι θα βρεθεί προσέγγιση των δύο πλευρών

Σπίτια στην Αθήνα

Για 90 ημέρες -δηλαδή τους τρεις πρώτους μήνες του 2019- οι δανειολήπτες θα μπορούν να "κοιμούνται" κάτω από το δικό τους κεραμίδι, όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες, για τις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Μέσα σ΄αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα βρεθεί προσέγγιση των δύο πλευρών αλλά και λύση για την παράταση του νόμου Κατσέλη, με εκ νέου νομοθέτηση.

Ανακούφιση για «κόκκινα» δάνεια: Προς παράταση ο νόμος Κατσέλη

Πονοκέφαλος από την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη

Mοντέλο Κύπρου για τα αδύναμα νοικοκυριά μετά το τέλος του Νόμου Κατσέλη

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για  "μεγάλο ψαλίδι" στο ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας, με στόχο αφ’ ενός να "χάσουν" την προστασία του νόμου οι συστηματικοί "μπαταχτσήδες" (οι οποίοι μπορούν αλλά με τεχνάσματα αποφεύγουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα). Κι αφετέρου να "αναπνεύσουν" και οι τράπεζες από τον βρόγχο των κόκκινων δανείων και συνεπώς και οι ειλικρινείς δανειολήπτες, και να πάρει μπροστά η οικονομία οδεύοντας προς την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει δια της "βελτιστοποίησης" τον υπάρχοντα Ν.Κατσέλη- Σταθάκη, συζητείται το σενάριο, όπως η δόση του δανείου να επιδοτείται από το Δημόσιο, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που ισχύει στην Κύπρο.

Ο νόμος Κατσέλη εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου και η Φρανκούφτη μαζί με τις τράπεζες ξεκαθαρίζουν ότι τα όρια προστασίας έναντι των πλειστηριασμών, πρέπει να πέσουν κάτω από τις 100.000 ευρώ. Ήδη, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 25.000 πλειστηριασμοί για το επόμενο εξάμηνο και η κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων το μοντέλο Κύπρου για την πρώτη κατοικία, που προβλέπει επιδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέρους της δόσης που θα πληρώνουν εφεξής στις τράπεζες τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. 
 
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top