Κοινωνικό Μέρισμα: Αλλάζουν τα κριτήρια – Τι ποσό θα πάρετε τα Χριστούγεννα

Έκτακτη ενίσχυση από 250 έως 1.400 ευρώ

Πρώτη δημοσίευση 21/11/2018 13:37 

Περισσότεροι θα λάβουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα, καθώς η κυβέρνηση αλλάζει προς τα πάνω τα εισοδηματικά όρια.

Η έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί και φέτος τα Χριστούγεννα (η εφαρμογή για τις αιτήσεις δεν έχει ανοίξει ακόμη) θα ξεκινά από τα 250 ευρώ και θα φτάνει τα 1.400, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας αλλά και το ύψος του εισοδήματος (τεκμαρτού και όχι πραγματικού).

Τεκμαρτό είναι το εισόδημα που υπολογίζει το κράτος, συνδυάζοντας το πραγματικό ετήσιο εισόδημα ενός φορολογούμενου και τα τεκμήρια που το ίδιο έχει θεσπίσει για την κατοχή αυτοκινήτου, την κατοχή σπιτιού, την κατοχή πισίνας κλπ.

«Δώρο» Χριστουγέννων από 300 έως 1.400 ευρώ - Ποια είναι τα κριτήρια

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα συμπαρασύρουν όλες τις κλίμακες και έτσι κάποιοι θα λάβουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι, άλλοι θα λάβουν λιγότερα, ενώ θα πάρουν μέρισμα και φορολογούμενοι που δεν είχαν πάρει πέρυσι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Καλημέρα Ελλάδα», για άγαμο χωρίς παιδιά το ετήσιο εισόδημα για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων ανεβαίνει στις έως 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Όσον αφορά το ζευγάρι χωρίς παιδιά ανεβαίνει στις 7.500 ευρώ, από 4.500 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ στο ζευγάρι με ένα παιδί το όριο για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων ανεβαίνει στις 8.750 ευρώ, από 5.250 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Σχετικά με τα περιουσιακά κριτήρια, πιθανόν να μείνουν ίδια με το 2017.

Ειδικότερα, η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως από τη χορήγηση της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης θα εξαιρεθούν νοικοκυριά τα μέλη των οποίων στις τελευταίες υποβληθείσες και εκκαθαρισθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δήλωσαν ότι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, παλαιότητας έως 10 ετών, πισίνες ή και σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής ή δίδακτρα καταβληθέντα σε ιδιωτικά σχολεία n δαπάνες για αμοιβές υπηρετικού προσωπικού.

Αναλυτικά οι πίνακες με τα ποσά του κοινωνικού μερίσματος, βάσει εισοδήματος και οικογενειακής κατάστασης


Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Οι πίνακες με τα εισοδηματικά κριτήρια 1Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Οι πίνακες με τα εισοδηματικά κριτήρια 2

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top