«Δώρο» Χριστουγέννων από 300 έως 1.400 ευρώ - Ποια είναι τα κριτήρια

Θα δοθεί σε 1.300.000 νοικοκυριά

«Δώρο» Χριστουγέννων από 300 έως 1.400 ευρώ, με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος, προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση, μοιράζοντας πάνω από 1 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το μέρισμα θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τις αποφάσεις να «κλειδώνουν» τα επόμενα 24ωρα.

Το μέρισμα θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων, που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του Taxisnet.

Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα του 2018

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα κριτήρια θα είναι τα ίδια με πέρυσι.

Ειδικότερα:

1) Εισοδηματικά κριτήρια. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα από ένα μέλη κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος. Για τη χορήγηση του μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει:

- τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος
- τα 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
- τα 15.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
- τα 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
- τα 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
- τα 20.550 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
- τα 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ανήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

2) Περιουσιακά κριτήρια. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

3) Κινητή περιουσία. Κριτήριο αποτελεί και το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τη χορήγηση της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης θα εξαιρεθούν νοικοκυριά τα μέλη των οποίων στις τελευταίες υποβληθείσες και εκκαθαρισθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δήλωσαν:

- ότι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβ. εκατοστών, παλαιότητας έως 10 ετών, πισίνες ή και σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων
- δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής
- δίδακτρα καταβληθέντα σε ιδιωτικά σχολεία
- δαπάνες για αμοιβές υπηρετικού προσωπικού

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος φορολογικού έτους 2017, εφόσον έχουν υποχρέωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top