Συμμορία αχυράνθρωπων που φόρτωνε «φέσια» την αγορά εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ

Έβρισκαν πρόσωπα με «καθαρά» ΑΦΜ για εμπορικές και φορολογικές συναλλαγές

φορολογικοί έλεγχοι

Ομάδα προσώπων, που είχε όλα τα βασικά  προσδιοριστικά χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης  και έβρισκε «αχυράνθρωπους» , που εν  συνεχεία φόρτωνε με «φέσια» την αγορά, εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ.     

Τα μέλη της συμμορίας εκμεταλλεύονταν εμπορικά καταστήματα που βρίσκονταν σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, κυρίως της Αττικής και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη και αλλού,  δρώντας σαν «αχυράνθρωποι», έχοντας όμως ιδρύσει ατομικές επιχειρήσεις στο όνομα  ατόμων που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

 Η εγκληματική οργάνωση, μόλις δημιουργείτο  αρνητικό φορολογικό προφίλ (οφειλές μεγάλου ύψους) για ένα παρένθετο πρόσωπο, επέλεγε  τον επόμενο «άφθαρτο» κρίκο  της αλυσίδας,  ο οποίος «δραστηριοποιείτο»  ως διάδοχη κατάσταση,  συνήθως στα ίδια καταστήματα και χρησιμοποιώντας το προσωπικό του προηγούμενου «επιχειρηματία»! 

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι σε ένα από τα καταστήματα εκδίδονταν φορολογικά στοιχεία  με τα  στοιχεία της προηγούμενης «ιδιοκτήτριας».  

Οι συνολικές φορολογικές οφειλές των ανωτέρω προσώπων, που έχουν βεβαιωθεί με βάση τις δηλώσεις τους, υπερβαίνουν το ποσό του 1.600.000 ευρώ. Σε αυτό  δεν υπολογίζονται οι υποχρεώσεις του τελευταίου παρένθετου προσώπου, το οποίο έχει κάνει έναρξη εργασιών το 2018 και «δραστηριοποιείται» με ένδεκα καταστήματα, καθώς επίσης και οι υποχρεώσεις ως προς το Φ.Π.Α. όλων των παρένθετων προσώπων, καθόσον οι εκροές που αναφέρονται στις δηλώσεις Φ.Π.Α. αντιστοιχούν περίπου στο 10% των ακαθαρίστων εσόδων, όπως έχουν αποτυπωθεί στις σχετικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. 

Τα ακαθάριστα έσοδα της οργάνωσης, μόνο για τα έτη 2016 και 2017, με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ξεπερνούσαν τα 2.600.000 ευρώ. Ενδεικτικό των προσδοκιών της οργάνωσης είναι ότι σε κάποια χρονική στιγμή πληρώνονταν, μόνο για ενοίκια των καταστημάτων, το ποσό των 24.000 ευρώ το μήνα! 

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, από υπαλλήλους της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ. Αττικής με τη συνδρομή υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Μακεδονίας (σε μία εγκατάσταση), σε δώδεκα  εγκαταστάσεις κατασχέθηκαν: 

•       49 τόνοι (περίπου) ενδυμάτων που βρίσκονταν σε 2.440 σάκους (σε αποθηκευτικό χώρο)

•       109.646 τεμ. ενδυμάτων 

•       4.661 ζεύγη υποδημάτων

•       1.600 κιλά ενδύματα σε σάκους (βρίσκονταν σε ένα κατάστημα)

•       1.008 τεμ. ενδυμάτων, επί των οποίων είχαν τοποθετηθεί πλαστά σήματα επώνυμων εταιρειών (απομιμητικά προϊόντα), τα οποία καταστράφηκαν 

•       6.525 ευρώ

•       Ένα (1) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο

•       Φ.Τ.Μ. και POS των καταστημάτων 

Συνελήφθησαν δύο άτομα ενώ διαφεύγουν τη σύλληψη ακόμη 13 άτομα. Σχηματίστηκε δικογραφία και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, κατά περίπτωση,  για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τέλεση βασικών αδικημάτων των διατάξεων  για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) κ.λ.π.

Τα καταστήματα της οργάνωσης εμπορεύονταν  κυρίως μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης, χωρίς να επιδείξουν ή να  διαθέτουν  τα απαιτούμενα αποδεικτικά καθαρισμού ή και απολύμανσης από νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις ή ανάλογο αποδεικτικό από τη χώρα εισαγωγής επίσημα μεταφρασμένο αντίστοιχα για όλα τα διατιθέμενα είδη.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top