Προσοχή στα apps των κινητών:«Ψαρεύουν» στοιχεία με fake εφαρμογές τραπεζών

Τι να κάνετε εάν διαπιστώσετε ύποπτες συναλλαγές

Κινητό Smartphone

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν όσοι κατεβάζουν εφαρμογές (apps) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Εσχάτως, η εταιρεία ασφαλείας υπολογιστικών συστημάτων ESET εντόπισε μία ακόμη ομάδα πλαστών τραπεζικών εφαρμογών στο επίσημο κατάστημα Google Play.

Οι εν λόγω αληθοφανείς εφαρμογές υποδύονται ότι είναι apps από έξι τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας, της Πολωνίας και του αυστριακού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Bitpanda. 

Πώς ψαρεύουν τα δεδομένα πιστωτικών καρτών από τους χρήστες

Οι κακόβουλες απομιμήσεις χρησιμοποιούν πλαστές φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων, ώστε να "ψαρεύουν" δεδομένα πιστωτικών καρτών ή/και τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για τους λογαριασμούς των χρηστών στις εν λόγω τράπεζες και το ανταλλακτήριο.

Τα πλαστά apps ανέβηκαν στο Google Play τον Ιούνιο του 2018 και εγκαταστάθηκαν περισσότερες από χίλιες φορές πριν αφαιρεθούν από την Google. Εμφανίζονταν με διαφορετικά ονόματα developers και εικονίδια, ωστόσο οι ομοιότητες μεταξύ των κωδικών υποδηλώνουν ότι πίσω τους υπάρχει ένας μόνο δημιουργός.

Ορισμένες από τις εφαρμογές αυτές βασίζονται στην απουσία επίσημης mobile εφαρμογής (όπως στην περίπτωση του Bitpanda), ενώ άλλες προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες υποδυόμενες τα επίσημα apps. 

Τι να κάνετε εάν διαπιστώσετε ύποπτες συναλλαγές στην κάρτα σας

Η ESET προτρέπει τους χρήστες, που υποψιάζονται ότι έχουν εγκαταστήσει και χρησιμοποιήσει μία από αυτές τις κακόβουλες εφαρμογές, να τις απεγκαταστήσουν αμέσως.

Επίσης, συστήνει την αλλαγή των PIN στις πιστωτικές κάρτες, των κωδικών Internet Banking και τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών για ύποπτη δραστηριότητα.

Αν υπάρχουν ασυνήθιστες συναλλαγές, οι χρήστες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την τράπεζα τους. Αναφορικά με τους χρήστες του ανταλλακτηρίου Bitpanda, η ESET συμβουλεύει να ελέγξουν τους λογαριασμούς τους για ύποπτη δραστηριότητα και να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης.

Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται στους χρήστες να εισάγουν τις ευαίσθητες πληροφορίες σε ηλεκτρονικές φόρμες μόνο αν είναι βέβαιοι για την ασφάλεια και τη νομιμότητα τους και να χρησιμοποιούν μία αξιόπιστη λύση ασφαλείας για κινητά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top