«Φακέλωμα» από εφορία: Δηλώστε τα πάντα… για να μη δημευτούν!

Προ των πυλών το Περιουσιολόγιο

«Φακέλωμα» από εφορία: Δηλώστε από σπίτια μέχρι κοσμήματα!

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υλοποίηση του νέου Περιουσιολογίου. 

Όπως εκτιμάται, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη με την οποία θα καθορίζεται το πώς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα «σκανάρει» την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, αλλά και των επιχειρήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δηλωθούν από ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις μέχρι ακριβά κοσμήματα, πίνακες αξίας, χρυσές λίρες και… bitcoin!

Διαβάστε επίσης:

«Φακέλωμα» από εφορία: Στο Taxis μέχρι και τα μετρητά στο σπίτι

Η δήλωση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι υποχρεωτική και θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρές ποινές για όσους τα αποκρύπτουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο η μη δήλωση ενός περιουσιακού στοιχείου να συνεπάγεται την επιβολή ενός προστίμου ίσου με την αξία του. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, δήμευση!

H διάχυτη ανησυχία, όσον αφορά το περιουσιολόγιο, είναι το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε νέο φόρο, επί του συνόλου της περιουσίας. Κάτι που απορρίπτουν από το υπουργείο Οικονομίκων, αν και όχι επίσημα.

Έτοιμη η πρώτη φάση στα τέλη Οκτωβρίου

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, στα τέλη Οκτωβρίου, με βάση τον τελευταίο προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει είναι έτοιμη η πρώτη φάση του σχεδίου, με δεδομένο ότι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση και η ένταξη σε αυτήν όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

To νέο Περιουσιολόγιο, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο για την καταπολέμηση της διακίνησης του «μαύρου χρήματος» που περιλαμβάνει αρκετά «επιθετικές» διατάξεις, αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του φοροελεγκτικού μηχανισμού για το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Στόχος η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, οι ανάγκες του οποίου είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top