Κόκκινα δάνεια: Ξεκίνησαν επαφές για τη λύση ΤΕΕ-ΟΕΕ-Δικηγόροι

Ενημέρωση της ΕΕ και δέσμευση για ενημέρωση και της τρόικας

Κόκκινα δάνεια: Ξεκίνησαν επαφές  για τη λύση ΤΕΕ-ΟΕΕ-Δικ

Ξεκίνησε ο κύκλος επαφών των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θεσμικούς φορείς, σχετικά με την πρόταση τελευταίας ευκαιρίας για τον δανειολήπτη, που έχουν διατυπώσει οι επιστημονικοί φορείς για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Οι τρεις επιστημονικοί φορείς ζητούν τη θεσμοθέτηση ενός  προστατευτικού  νομοσχεδίου για την κύρια κατοικία, βάσει του οποίου η προστασία θα αξιώνεται εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια, όπως είναι οι πραγματικές και αντικειμενικές οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη, το ποσοστό αποπληρωμής, η αξία του ακινήτου και η δολιότητά του ως προς την μη αποπληρωμή ή όχι.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ  

Συγκεκριμένα, η  πρόταση των Φορέων  έχει ως εξής:

«Τα πιστωτικά ιδρύματα ενημερώνουν, όπως οφείλουν βάσει νόμου, το δανειολήπτη (και τους εγγυητές) ότι το δάνειό του θα ενταχθεί σε χαρτοφυλάκιο προς πώληση δανείων και έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες για να προσέλθει στην τράπεζα και να προχωρήσει σε ρύθμιση.

Αν δεν προσέλθει, η τράπεζα διεξάγει τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δανείων σε ειδικά αδειοδοτημένα funds.

Οι συμμετέχοντες στην διαγωνιστική διαδικασία γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον δανειολήπτη να προσφέρει την ίδια τιμή, που θα προσφέρει ο πλειοδότης.

Εν συνεχεία, αποστέλλεται επιστολή στον δανειολήπτη με την οποία του γίνεται γνωστό το τίμημα, που προσφέρει το fund που έχει πλειοδοτήσει και του ζητείται - μέσα σε προθεσμία σαράντα πέντε ημερών - να απαντήσει αν ενδιαφέρεται να προσφέρει το ίδιο τίμημα. Αν βρει τα χρήματα (cash και cash collateral), θα πρέπει να αναφέρει ρητώς την πηγή των χρημάτων και τη χρονική περίοδο εξόφλησης.

Σε αυτή την περίπτωση, θα εξαγοράσει το δάνειό του, ενώ σε διαφορετική το δάνειο καταλήγει οριστικά στο fund».

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ  

Το πρωί, συναντήθηκαν με το Διευθυντή του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, κ. Γιώργο Μαρκοπουλιώτη, στον οποίον και παρουσίασαν αναλυτικά τη συγκεκριμένη πρόταση. Ο κ. Μαρκοπουλιώτης δεσμεύθηκε να ενημερώσει τον Ντέκλαν Κοστέλο και τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. 

Οι Πρόεδροι των τριών επιστημονικών φορέων ενημέρωσαν ακόμα το Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το ασφαλιστικό, ιδίως μετά τη θέσπιση της Οδηγίας 2341/2016/ΕΕ, καθώς και για το ΦΠΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας και από την πλευρά της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ο Πρόεδρος, Δημήτρης Βερβεσός (Πρόεδρος ΔΣΑ), και ο Αναστάσιος Ντούγκας (Ταμίας του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top