Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη στο Δημόσιο από 1/5/2018 - Τι λέει η τροπολογία

Παπανάτσιου: 19 πλειστηριασμοί έγιναν μόνο κατά την διετία 2016-2017 για μεγάλα χρέη

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο από 1/5/

Κατατέθηκε η τροπολογία που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών για να καλύψει το σχετικό προαπαιτούμενο. Έτσι, από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί που θα γίνονται για χρέη στο Δημόσιο θα εκτελούνται μόνο ηλεκτρονικά. Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο ορίζει την 21η Φεβρουαρίου ως την ημερομηνία που θα διεξάγονται ηλεκτρονικά όλοι οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς τράπεζες, ιδιώτες κ.τλ.

Όπως μάλιστα σαφώς ορίζεται η τιμή της πρώτης προσφοράς θα είναι η εμπορική αξία των ακινήτων.

Παράλληλα, με την τροπολογία, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση:

- Αυξάνεται ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού κινητών πραγμάτων σε σαράντα ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, από τρεις ημέρες που ισχύει σήμερα, για λόγους εναρμόνισης με τον νέο χρόνο κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων. 

-Παράλληλα καταργούνται αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας, όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών στο δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.

-Για τα ακίνητα, αυξάνεται ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού σε σαράντα ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, από είκοσι ημέρες που ισχύει σήμερα, ενώ όπως και στον πλειστηριασμό κινητών

-καταργούνται οι αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσίευσης.

Παπανάτσιου :  19 πλειστηριασμοί έγιναν μόνο κατά την διετία 2016-2017 για μεγάλα χρέη 

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας στα ερωτήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Θανάση Θεοχαρόπουλου κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη βουλή,  επεσήμανε ότι δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις για την εκκίνηση των πλειστηριασμών.

Και ενημέρωσε με  κάποια στοιχεία για τους πλειστηριασμούς του δημοσίου .

Το 2016 έγιναν 11 πλειστηριασμοί από Δ.Ο.Υ., 8 στην Αττική και 3 στον νομό Πέλλας για οφειλές από 733.000 ευρώ έως 8 εκ. ευρώ.

Το 2017 έγιναν 8 πλειστηριασμοί 4 στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης και 4 Πειραιά πάλι για πολύ υψηλά χρέη» πρόσθεσε η κα Παπανάτσιου.

«Αυτό που γίνεται είναι η εναρμόνιση του ΚΕΔΕ  με τον Κώδικα πολιτικής δικονομίας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναφέρω και κάτι που όλοι το ξέρουμε ότι δεν γίνεται πλειστηριασμός σε ακίνητο του οφειλέτη που αποτελεί την πρώτη και μοναδική κατοικία αυτό συνεχίζει και για τους πλειστηριασμούς που γίνονται για λογαριασμό του Δημοσίου. (με βάση το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο αφορά τους πλειστηριασμούς, που γίνονται όταν είναι μοναδικός οφειλέτης το Δημόσιο).

Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά την αξία των ακινήτων οι πλειστηριασμοί θα εξακολουθήσουν να γίνονται με την εμπορική αξία των ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 4472/2017.»

«Σχετικώς με την προνομιακή κατάταξη του Δημοσίου, εναρμονίζεται ο Κώδικας Εισπράξεων του Δημοσίου με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ό,τι αλλαγές γίνονται  στον  Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θα ακολουθεί και το Δημόσιο γιατί μέχρι τώρα έπρεπε να κάνουμε αλλαγές για να εναρμονιζόμαστε με τα άρθρα που υπάρχουν» πρόσθεσε.

Ολοκλήρωσε την παρέμβασή της αναφέροντας ότι «με τον ίδιο τρόπο το Δημόσιο θα συνεχίσει να κάνει τους πλειστηριασμούς». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top