ΙΟΒΕ: Περαιτέρω βελτίωση οικονομικού κλίματος στην ΕΕ και την Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται κυρίως από τη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και το Λιανικό εμπόριο και λιγότερο από τις Υπηρεσίες

Βελτίωση οικονομικού κλίματος στην ΕΕ τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε την ανοδική του πορεία, η οποία επί της ουσίας ξεκίνησε το περσινό φθινόπωρο σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Ο δείκτης αυξάνεται κατά 0,9 και 1,1 μονάδες σε Ευρωζώνη και ΕΕ αντίστοιχα, φθάνοντας στις 114 και 114,2 μονάδες, στην καλύτερη επίδοση από το καλοκαίρι του 2007, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Αναλυτικότερα:

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται κυρίως από τη Βιομηχανία (+1,2), τις Κατασκευές (+1,9) και το Λιανικό εμπόριο (+2,5) και λιγότερο από τις Υπηρεσίες (+0,8). Η καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,2) καταγράφει σχετική σταθερότητα και πάλι, ενώ σε επίπεδο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε στην Γερμανία (+2,1) και την Ιταλία (+1), παρέμεινε σταθερό στην Ολλανδία (+0,1) και την Ισπανία (+0,3) και επιδεινώθηκε στην Γαλλία (-1,6).

Το οριακά υψηλότερο αποτέλεσμα σε επίπεδο ΕΕ οφείλεται στην άνοδο του δείκτη κλίματος στη μεγαλύτερη χώρα εκτός της Ευρωζώνης, στο Ηνωμένο Βασίλειο (+1,5), όταν στην Πολωνία καταγράφεται σταθερότητα (+0,0).

Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση με την Ευρωζώνη παρουσιάζουν διαφορές μόνο ως προς το Λιανικό εμπόριο, όπου καταγράφεται σχετική σταθερότητα, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επί της ουσίας δεν μεταβάλλεται.

Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -1,6 και -1 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους δεν μεταβάλλονται, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται και στις δύο ζώνες. Η πρόθεση αποταμίευσης χάνει έδαφος, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη κλίματος) δεν μεταβάλλεται στην ΕΕ (+19,3 από +19,5 μον.), ούτε και την Ευρωζώνη (+18,9 από +18,8 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, επιδεινώνονται, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης βελτιώνονται οριακά, με τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο να μεταβάλλονται ελαφρώς θετικά και στις δύο ζώνες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top