Τέλη κυκλοφορίας: «Όχι» σε ενσωμάτωση τους στην τιμή της βενζίνης – Πάγος και στις εκπτώσεις

Ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος αφήνει στο συρτάρι του ΥΠΟΙΚ τα σχέδια για μεγάλες αλλαγές

Τέλη κυκλοφορίας: «Όχι» σε ενσωμάτωση τους στην βενζίνη

Στο συρτάρι θα μείνουν (για ακόμη μία φορά) τα σχέδια για ριζικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Αν κατά την…. παράδοση κυκλοφόρησαν πολλά σενάρια, από μείωση τελών στα παλαιότερα οχήματα μέχρι παροχή κινήτρων για την ανάκτηση πινακίδων, φαίνεται να μπήκαν όλα σε «πάγο». Το γενικό πλαίσιο, τελικά, θα κινείται στη φιλοσοφία των τελών των προηγούμενων ετών.

Όπως τονίζουν από το οικονομικό επιτελείο, ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και η πίεση για την τήρηση των στόχων δεν επιτρέπουν τους… «πειραματισμούς» και έτσι ίσως οι αλλαγές περιοριστούν σε μικρές μειώσεις στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Ειδικά, δε, όσον αφορά το σενάριο για ενσωμάτωση των τελών κυκλοφορίας στην τιμή των καυσίμων ώστε να γίνει πιο δίκαιη η κατανομή τους (καθώς θα πληρώνει περισσότερα όποιος χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο περισσότερο), φαίνεται πως μπήκε σε βαθιά κατάψυξη.

Όπως αναφέρουν στο star.gr πηγές από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων & Δικύκλων, η κυβέρνηση δεν αξιολογεί τέτοιο ενδεχόμενο ούτε τώρα αλλά και ούτε για το άμεσο μέλλον.

Ο λόγος είναι απλός: αν και πιθανόν να δημιουργούσε ένα κύμα ανάκτησης πινακίδων από όσους τις έχουν καταθέσει, γιατί δεν μπορούσαν πια να πληρώνουν τέλη, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύπλευρες: η τιμή της βενζίνης θα ανέβαινε αρκετά (πιθανόν κατά 5-6 λεπτά το λίτρο, ξεπερνώντας και το 1,60 ευρώ), ενώ θα υπήρχε και domino effect με γενικότερες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων λόγω της επιβάρυνσης στις μεταφορές, άρα και πιθανή μείωση στην κατανάλωση. Κυρίως, όμως, το πρόβλημα ήταν πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολο.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος από την είσπραξη των τελών κυκοφορίας παραμένει στα 1,1 δισ. ευρώ. Τα τέλη κυκλοφορίας θα αναρτηθούν στα τέλη του μήνα με διορία για την πληρωμή τους την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου.

 

Του Πέτρου Κατσαβριά

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top