Καταρρέει ο ΕΦΚΑ δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του!

Σε κίνδυνο ακόμη και η καταβολή των συντάξεων λόγω της προχειρότητας του νόμου Κατρούγκαλου

Μόλις 95 εκ. από τα 270 εκ. ευρώ  που προσδοκούσε η κυβέρνηση από το νέο σύστημα εισφορών έχουν εισρεύσει στον ΕΦΚΑ.

Όπως  δηλώνει στο Star o Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία,  η επιπολαιότητα, ο ελλιπής σχεδιασμός και οι μεγάλες ανισότητες του νέου συστήματος οδηγούν σε μείωση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ, με ορατό τον κίνδυνο της δημιουργίας μίας ακόμη μαύρης τρύπας

Η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ βρίσκεται στο 35% τη στιγμή που του πρώην ΟΑΕΕ ήταν στο 50%, κάτι που ήδη δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων

Σύμφωνα με τον  Αλέξη Μητρόπουλο,  Καθηγητή του  Πανεπιστημίου Αθηνών, οι  αιτίες για την κατάρρευση των εσόδων πολλές.

Καταρχάς,  το ίδιο το επιχείρημα της κυβέρνησης,  ότι το 75% των επαγγελματιών πληρώνει χαμηλότερες εισφορές, αφού το σύστημα συνδέεται με τα έσοδα που δηλώνουν οι επαγγελματίες και εφαρμόστηκε πριν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Χαρακτηριστικό ότι το 95% των αγροτών θα πληρώνει 87 ευρώ! Απώλεια εσόδων υπάρχει διότι το υπόλοιπο 25% που είναι συνεπές, επιβαρύνεται υπέρμετρα κι έτσι αδυνατεί να πληρώσει. Άλλη αιτία είναι ότι οι εισφορές υπολογίζονται με βάση το εισόδημα του 2015 που κατά κανόνα ήταν υψηλότερο σε σχέση με σήμερα. Και φυσικά σε περισσότερους από 100.000 ασφαλισμένους δεν έχουν φτάσει τα ειδοποιητήρια!

Με το καλημέρα χθες η τρόικα ζήτησε μέτρα 1,8 δις από νέες περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση υποχρεώνεται να νομοθετήσει από φέτος. Οι πρώτοι επαναϋπολογισμοί συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, δείχνουν ήδη μία προσωπική διαφορά 20%,  που η τρόικα ζητά την άμεση κατάργησή της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top