Ελλάδα του 2017: Με κουπόνια και… κάρτες Βουλγαρίας πληρώνονται 200.000 εργαζόμενοι!

Χάος στην αγορά εργασίας

Ελλάδα του 2017: Με κουπόνια και… κάρτες Βουλγαρίας πληρώνονται 200.000 εργαζόμενοι!

Υπερωρίες που πληρώνονται με κουπόνια, μπόνους που επιβραβεύονται με τίκετ και εργαζόμενοι αντιμέτωποι με «νέες μισθοδοσίες». Αυτή  είναι η κατάσταση που επικρατεί πια στην ελληνική αγορά αφού περίπου στους 200.000 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων οι οποίοι με αυτό τον τρόπο καλύπτουν το 20%-25% των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, μεγάλες εταιρίες αντικαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο στοχεύουν «στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους». Αυτό όμως που τελικά συμβαίνει είναι να υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες) υποχρεώνοντάς τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών τα εκπτωτικά κουπόνια.

Συμβεβλημένα ταχυφαγεία μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων αναφέρουν πως περίπου το 20%-25% του ημερήσιου τζίρου τους αφορά τα τίκετ που λαμβάνουν. Οι ηλικίες που περισσότερο τα προσκομίζουν φαίνεται να είναι νέοι κάτω των 30 ετών. Τα συνηθέστερα κουπόνια που λαμβάνουν είναι αξίας ενός ή δύο ευρώ και όπως εξηγεί η υπάλληλος δεν μπορούν να δοθούν ρέστα αλλά ούτε και οι πελάτες να αφήσουν φιλοδώρημα στο προσωπικό, με αποτέλεσμα είτε να συμπληρώνουν χρήματα είτε να μένει ένα μικρό ποσό αχρησιμοποίητο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πρώην εργαζόμενη σε πολύ γνωστή τηλεφωνική εταιρία: «Εγώ αναγκαζόμουν να ζητάω σε συγγενείς αλλά και από φίλους των γονιών μου να παίρνουν τα τίκετ που μου δίνονταν από τη δουλειά μου (αξίας περίπου 250 ευρώ – αφού εργαζόμουν ως ημιαπασχόληση και με τις υπερωρίες έφτανα το 8ωρο) και να παίρνω το αντίστοιχο αντίτιμο. Αν είσαι 23 χρόνων και μένεις με την οικογένειά σου, χρειάζεσαι μετρητά για να καλύπτεις τα προσωπικά σου έξοδα και όχι κουπόνια τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο σε συμβεβλημένα καταστήματα ή σούπερ μάρκετ».

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι μένουν μόνοι τους και όπως είναι φυσικό το μηνιαίο κόστος για την τροφοδοσία τους μειώνεται σημαντικά. «Μένω μόνη μου και συνήθως το φαγητό μού το στέλνει η μητέρα μου, καθότι μένουμε στη ίδια γειτονιά, και εγώ τις περισσότερες ώρες της ημέρας λείπω από το σπίτι. Τα χρήματα που μου δίνονται σε κουπόνια, κυμαίνονται περίπου στα 100 ευρώ – ανάλογα πάντα και με τις υπερωρίες που κάνω. Θα προτιμούσα, λοιπόν, αυτά να τα είχα σε μετρητά για να μπορώ να συμπληρώνω τους πάγιους λογαριασμούς μου» σχολιάζει υπάλληλος ασφαλείας σε μεγάλη εταιρία.

Ωστόσο, μια τέτοιου είδους «μισθοδοσία» μπορεί να φανεί και χρήσιμη για τις πολυμελείς οικογένειες, αφού με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται τα φαγώσιμα του μήνα και ο υπόλοιπος μισθός παραμένει ανέγγιχτος και στην ευχέρεια του καθενός για να χρησιμοποιηθεί κατά πώς κρίνει.
Προσλήψεις στη Βουλγαρία για εργασία στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στις καταγγελίες που έκανε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος ήταν μία ακόμη κατάσταση η οποία αφορά προσλήψεις που γίνονται στη Βουλγαρία αλλά για εργασία στην Ελλάδα, με βουλγαρικές και κυπριακές προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες. Επί της ουσίας, πρόκειται για εταιρίες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου και ιδρύουν εταιρίες στη γείτονα χώρα, προσλαμβάνοντας Έλληνες εργαζομένους με έδρα το εξωτερικό. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με prepaid cards, με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να ζημιώνονται, αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top