Αφορολόγητο VS αξιλόγησης: Τα λεφτά είναι πολλά και καλύπτουν τις απαιτήσεις των δανειστών

Τι σκέφτονται κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Αφορολόγητο VS αξιλόγησης: Τα λεφτά είναι πολλά

Δεν είναι ούτε ανεξήγητη η επιμονή του ΔΝΤ στη περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, ούτε οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου πόσο μπορεί να αποδεχθεί μια δεύτερη μείωσή του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και υπολογισμούς στο ΥΠΟΙΚ, μια ακόμη συμπίεση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους μπορεί να δώσει δισεκατομμύρια και να κλείσει "τρύπα μεγάλων διαστάσεων" όπως χαρακτηριστικά λέγεται στις οδούς Νίκης και Καραγεώργη Σερβίας.

Πόσα;

Αν περάσει του ΔΝΤ που θέλει το αφορολόγητο από τα 8.636 στα 5.000 ευρώ τότε δείτε τι γίνεται:

Αν γίνει μια απλή πράξη πάνω από 3.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι έχουν ακόμη αφορολόγητο (που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.000-10.000 ευρώ) θα πληρώσουν από 800 ευρώ επιπλέον ο καθένας το Δημόσιο σε ΕΤΗΣΙΑ βάση , βάζει στο ταμείο του 2,4 δισ ευρώ.

Με απλά λόγια είναι πολλά τα λεφτά.

Και καλύπτουν τις απαιτήσεις των δανειστών.

Αν υπάρξει συμβιβασμός και περάσει το σενάριο το  αφορολόγητο από 8.636 μειωθεί στα 6.818 ευρώ, τότε προκύπτει επιπλέον φόρος 400 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Με απλά λόγια από 3.000.000 φορολογούμενους το Δημόσιο θα εισπράττει επιπλέον σε ΕΤΗΣΙΑ βάση 1,2 δισ ευρώ.

Το ότι το αφορολόγητο είναι ante portas να πάρει την "κατιούσα έτι περαιτέρω" από τα 8.636 ευρώ -όπως ακριβώς συνέβη και από τα 9.545 ευρώ πέρυσι- εξηγείται κατ΄αρχήν από το γεγονός ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ευρώ για το Δημόσιο, καθώς η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων γίνεται από το ίδιο.

Άλλωστε ο αναλογούν φόρος κάθε μήνα παρακρατείται στη πηγή.

Και αφ' ετέρου αποδίδει "σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο..." όπως έλεγε μια παλιότερη διαφήμιση και μάλιστα σταθερά κατ' έτος.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top