Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που προτείνει ο ESM

Με στόχο να μειωθεί το 2060 κατά το ένα πέμπτο…

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που προτείνει ο ESM

Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με έγγραφο της 25ης Νοεμβρίου, που δημοσιεύει σήμερα η Wall Street Journal. Στόχος των μέτρων είναι μέχρι το 2060 να έχει μειωθεί το χρέος κατά το ένα πέμπτο. Στόχος επίσης είναι μέχρι τότε (το 2060) να μειωθεί η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8% ( από το 176,9% του ΑΕΠ που είναι σήμερα να πέσει στο 155,1%).


Ο ESM προτείνει κατ’αρχήν την επέκταση ορισμένων ωριμάνσεων δανείων (στα 32,5 έτη από τα 28,3 σήμερα), όπως και το «κλείδωμα» των επιτοκίων τους, προκειμένου να μην αυξηθούν εκ νέου στο μέλλον. Τα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμη μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.


Πάντως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναφέρει ότι οι πραγματικές επιπτώσεις των μέτρων ελάφρυνσης θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες της αγοράς.


«Το εν λόγω έγγραφο δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και είναι απάντηση στην εντολή προς τον Μηχανισμό στις 25 Μαΐου, να εργαστεί μεσοπρόθεσμα σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε στην WSJ εκπρόσωπος του ESM που δεν κατανομάζεται. Ο ίδιος είπε τα μέτρα θα τα παρουσιάσει ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.Εάν υπάρξει σχετική απόφαση τα μέτρα θα εφαρμοστούν μέχρι την λήξη του ελληνικού προγράμματος, στα μέσα του 2018.


Επισημαίνεται παράλληλα όμως ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα - τα οποία δεν περιλαμβάνουν μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους - θα ληφθούν μόνο εάν κριθεί απαραίτητο, μετά λήξη του προγράμματος.


Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο μελετάται επίσης η άρση του επιτοκίου ποινής για την Ελλάδα, σχετικά με τους στόχους που είχαν τεθεί στο παρελθόν για τις αποκρατικοποιήσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top