Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ απέρριψε αίτημα της Κομισιόν για δημοσιονομική χαλάρωση

Κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε για το 2017

​Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε χθες το αίτημα της Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να χαλαρώσουν τη συνολική δημοσιονομική πολιτική τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, έκαναν αποδεκτή την πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2017, ενώ Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία.

«Υπό το φως των υψηλών ακόμα επιπέδων χρέους στην ΕΕ, δεν βλέπουμε δυνατότητα για επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου στο Reuters, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιο βήμα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για δημοσιονομικούς ελιγμούς στη Γερμανία υπό το φως των μεσοπρόθεσμων προκλήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Όπως σας ενημερώσαμε χθες στο star.gr, Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017 θ��ωρώντας μη ικανοποιητική την τελική συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η Σλοβακική προεδρία και έγινε αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η αποχή των τριών χωρών ωστόσο, δεν επηρέασε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με ειδική πλειοψηφία, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το Συμβούλιο στις 29 Νοεμβρίου και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δαπανών, με στόχο την ενίσχυση τόσο της ανταγωνιστικότητας, όσο και της ασφάλειας.

Παράλληλα, εξασφαλίζει αυξημένους πόρους για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων, αλλά και για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διαμήνυσε ότι «ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα μας βοηθήσει να θωρακιστούμε έναντι των κραδασμών, δίνοντας ώθηση στην οικονομία μας και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση θεμάτων, όπως το προσφυγικό».

Συνολικά, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 155,9 δισ. ευρώ, ως προς τις αναλήψεις υποχρεώσεων και σε 134,5 δισ. ευρώ, ως προς τις πιστώσεις πληρωμών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top