Λίφτινγκ στον «νόμο Δένδια» για χρέη σε Εφορίες και Ταμεία

Η κυβέρνηση μελετά τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων

​«Πακέτο» με διαγραφές τραπεζικών οφειλών αλλά και προστίμων και προσαυξήσεων από ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνουν οι κυβερνητικές προτάσεις προς το κουαρτέτο των θεσμών για την τροποποίηση του «νόμου Δένδια» που αφορά στη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Παράλληλα, στο μέτωπο της μεταβίβασης των καθυστερούμενων δανείων σε funds, το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται ώστε ο «νόμος Σταθάκη» να εμπο��ίζει την πώληση όσων έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία αλλά και σταδιακή απελευθέρωση μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων σε βάθος τριετίας των μι­κρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 500.000 ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι συζητήσεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και της Τράπεζας της Ελλάδος με τους εκπροσώπους των θεσμών επικεντρώνονται στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου («νόμος Δένδια») για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

Σκοπός είναι αφενός να δοθούν κίνητρα στους μικρομεσαίους ώστε να ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε συνδυασμό και με διαγραφές ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα «κουρέματα» δεν θα αφορούν το κεφάλαιο αλλά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το θέμα είναι το δημοσιονομικό κόστος από το σβήσιμο προστίμων και προσαυξήσεων. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι πολλές επιχειρήσεις θα ανακουφιστούν οικονομικά και θα μπορέσουν να γίνουν ξανά ενήμερες τόσο ως προς τις τραπεζικές όσο και ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από την άλλη μεριά εξετάζεται να θεσπιστούν κίνητρα προς τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Τα κίνητρα προς τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις, κατά πάσα πιθανότητα θα καθορι��τούν μέσα από την τροποποίηση του «νόμου Δένδια». Πρόκειται για το πλαίσιο που είχε καταρτιστεί από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και προέβλεπε ακόμη και τη διαγραφή μέρους οφειλών προς τις τράπεζες, υπό προϋποθέσεις.

Η αλλαγή που πρόκειται να γίνει είναι το ποσό που θα σβήνεται να μη φορολογείται ως εισόδημα, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να προχωρούν σε διαγραφές χωρίς επιβαρύνσεις. Αλλη μία παρέμβαση που προωθείται είναι η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων.

Σε ό,τι αφορά το «νόμο Σταθάκη», που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο και προέβλεπε τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας και δράσης των εταιρειών διαχείρισης και μεταβί��ασης μη ενήμερων απαιτήσεων, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει την τροποποίησή του προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτος τόσο ως προς τις προαναφερόμενες εταιρείες (funds) όσο κυρίως ως προς τις κατηγορίες που θα επιτρέπεται να πωλούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βάλει χαμηλό όριο οφειλών, πάνω από το οποίο θα ανάβει το «πράσινο» φως για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Πηγές θέλουν ο πήχης να είναι γύρω στα 500.000 ευρώ.

Η εισήγηση της ελληνικής πλευράς αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σταδιακή απελευθέρωση της μεταβίβασης από το 2017 μέχρι και το 2019 με το ύψος των προαναφερόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών να απομειώνεται σταδιακά.

Πα��έμβαση αναμένεται και ως προς τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία. Αν και το υπουργείο Οικονομίας δεν επιθυμεί την απελευθέρωσή τους, ωστόσο υπάρχουν και σκέψεις για τον καθορισμό ορίου αξίας της κατοικίας το οποίο σε συνδυασμό και με άλλα κριτήρια δεν θα επιτρέπει την απελευθέρωση της μεταβίβασης σε funds.

Τα στεγαστικά
Για να γίνει αντιληπτό, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο απαγορεύεται η πώληση «κόκκινων» δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία. Το κουαρτέτο των θεσμών απαιτεί την πλήρη απελευθέρωση.
Η ομάδα των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος ��ξετάζει το σενάριο της θέσπισης ορίου πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται η πώληση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Όπως ανέφερε στην «Οικονομία της εφημερίδας Έθνος» κορυφαίος αξιωματούχος, υπάρχει διαφορά από κύρια σε κύρια κατοικία, υπαινισσόμενος ακίνητα υψηλής αξίας αλλά και δανειοληπτών που ενώ διαθέτουν την οικονομική ευρωστία, εντούτοις δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των δανειακών τους δόσεων.
Στις αλλαγές επίσης που δρομολογούνται μέσα στον «νόμο Σταθάκη» είναι η δυνατότητα εκχώρησης των δανείων που περνούν στην κατοχή των funds σε τρίτους.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top