Έπειτα από εννέα μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), αντί για οκτώ ημέρες που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει η παραμονή τους, οι Αμερικανοί αστροναύτες Μπουτς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς επέστρεψαν στη Γη.
NASA: Η στιγμή που οι αστροναύτες φτάνουν στη γη μετά από 286 ημέρες
Ο Ίλον Μασκ έκανε τελικά το θαύμα του. Με τη διαστημική του κάψουλα κατάφερε να επιστρέψει στη Γη τους δύο αστροναύτες, που ήταν κολλημένοι για εννέα βασανιστικούς μήνες στη μέση συμπαντικού χάους, εξαιτίας παραλείψεων της Boeing.
Στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα η κάψουλα της Space X ολοκληρώνει μια ιστορική επιτυχία! Επιστρέφει τον Μπουτς Γουίλμουρ και τη Σούνι Γουίλιαμς στη Γη. Είναι ταλαιπωρημένοι, αλλά ευτυχισμένοι και ανακουφισμένοι!
Μετά τη συγκλονιστική επιστροφή τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ σοκάρουν οι δραματικές αλλαγές στην εμφάνισή τους.
Όταν απασφάλισε η κάψουλα, πρώτη εμφανίστηκε η 59χρονη Γουίλιαμς και ακολούθησε ο 62χρονος Γουίλμουρ. Βγήκαν με τη βοήθεια ράμπας και τοποθετήθηκαν σε ειδικό φορείο.
Οι διαφορές στην εικόνα τους πριν και μετά είναι εντυπωσιακές. Είναι αποστεωμένοι, με πρησμένα μάτια, γκρίζα μαλλιά, γερασμένοι. Λες και έχουν περάσει χρόνια από πάνω τους.
Το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να εστιάσουν σε ασκήσεις αποκατάστασης και σωστή διατροφή, αφού η πέψη δε δουλεύει πολύ σωστά, όταν δεν υπάρχει η βοήθεια της βαρύτητας.
Τα προβλήματα υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες
Οι αστροναύτες παρέμειναν 274 ημέρες στο διάστημα, με την έλλειψη βαρύτητας να προκαλεί μεγάλες βλάβες στο σώμα τους.
Ένα από αυτά είναι τα προβλήματα στα μάτια. Η έλλειψη βαρύτηρας αυξάνει την πίεση στα μάτια, που με τη σειρά της μπορεί να αλλάξει το σχήμα του ματιού, αλλά και τις πτυχώσεις στην κόρη.
Ακόμη, η μικροβαρύτητα χαλαρώνει υπερβολικά τους μύες και τον σκελετό του ανθρώπου, ενώ μεγάλη ποσότητα του νερού που βρίσκεται στο σώμα μπορεί να «μεταναστεύσει» προς το κεφάλι, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να φαίνεται πρησμένο και τα πόδια μικρά και αδύναμα.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία των αστροναυτών είναι η έκθεση στην ακτινοβολία. Όπως αναφέρει η Daily Mail, μέσα σε μία εβδομάδα στο διάστημα ο οργανισμός «εισπράττει» όσο ένα χρόνο στη Γη και μάλιστα στο διάστημα οι πηγές της ραδιερνεργού ακτινοβολίας είναι πιο «σκληρές» από τη Γη!
Ακόμη, πιθανές είναι και οι βλάβες στο DNA με επιπτώσεις που μπορεί να φτάσουν ως την καρκινογένεση και τις βλάβες στο νευρικό σύστημα.
Τέλος, οι συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα μπορεί να ατροφήσουν την καρδιά, η οποία δε «δουλεύει» τόσο γρήγορα όσο στη Γη!