Νέα Υόρκη: Έφοδος της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Εκκένωσε την κατάληψη – Δεκάδες συλλήψεις

Έφοδο πραγματοποίησε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (τοπική ώρα) η αστυνομία της Νέας Υόρκης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη από φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη

Έφοδος αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια 1

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κτίριο του πανεπιστημίου και αστυνομικοί μπήκαν μέσα, παραβιάζοντας τα παράθυρα. 

 

 

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

Έφοδος αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια 6

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς προειδοποίησε ότι «εξωτερικοί παράγοντες προκαλούν προβλήματα δημόσιας ασφάλειας στις διαδηλώσεις γύρω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια» και προέτρεψε τους διαδηλωτές να «φύγουν από την περιοχή τώρα». 

 

 

«Δεν είναι εδώ για να προωθήσουν την ειρήνη ή την ενότητα ή να επιτρέψουν την ειρηνική εμφάνιση της φωνής κάποιου, αλλά είναι εδώ για να δημιουργήσουν διχόνοια και διχασμό», υποστήριξε ο Άνταμς, σύμφωνα με το CNN, καταλήγοντας πως η πόλη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να γίνει πιο σοβαρή η κατάσταση.

ΗΠΑ: Έκρυθμη η κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Περισσότερα από 30 πανεπιστήμια στις ΗΠΑ βρίσκονται υπό κατάληψη με το κύμα συμπαράστασης στους Παλαιστινίους να μεγαλώνει συνεχώς στους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας. 

Έφοδος αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια 2

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε το «θηριώδες κύμα αντισημιτισμού», όπως είπε, που αντιμετωπίζουν πολλοί Αμερικανοεβραίοι. Πάνω από 1.100 άτομα έχουν συλληφθεί έως τώρα σε 30 αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις. 

 

 

Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Μήνα της Εβραϊκής Κληρονομιάς, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και να καταλήξει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. 

Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες στα αμερικανικά πανεπιστήμια συνεχίζονται, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για την έκβαση των κινητοποιήσεων. 

Έφοδος αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια 3

Η εικόνα ενός διαδηλωτή που ανέμιζε την παλαιστινιακή σημαία στην οροφή του πανεπιστημίου Κολούμπια είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε μερικά από τα ιστορικότερα και πιο δημοφιλή πανεπιστημιακά ιδρύματα στις ΗΠΑ. 

Η διεύθυνση του Κολούμπια επιστρατεύει πλέον και το μέτρο των αποβολών, ώστε να επαναφέρει την ακαδημαϊκή τάξη. 

«Συνεχίζουμε με τις συνέπειες που περιγράψαμε χθες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, Μπεν Τσανγκ, «φωτογραφίζοντας» πλέον τις αποβολές φοιτητών από το ίδρυμα. Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα και πλέον ο κίνδυνος να χαθεί το εαρινό εξάμηνο είναι ορατός. 

 Στον αέρα βρίσκονται επίσης οι τελετές αποφοίτησης στα υπό κατάληψη ακαδημαϊκά ιδρύματα. Για τους διαδηλωτές, βασικό ζητούμενο αποτελεί η αποσύνδεση των πανεπιστημίων με εταιρίες που συνδέονται με το Ισραήλ.

Έφοδος αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια 4

Ακυρώσεις μαθημάτων σημειώθηκαν και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, ενώ υπό κατάληψη τελεί το Hamilton Hall, το οποίο είχε καταληφθεί και το 1968 από φοιτητές. 

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Clio Hall στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ενώ το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας για την απομάκρυνση διαδηλωτών, όταν κατέλαβαν μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

Έφοδος αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια 5

Στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, οι κινητοποιήσεις τερματίστηκαν, όταν το ίδρυμα συμφώνησε να διεξαγάγει ψηφοφορία για την αποσύνδεση από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Σχεδόν 80 άτομα έχουν συλληφθεί στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ταραχές σημειώθηκαν και στην πανεπιστημιούπολη McGill, στον Καναδά, ενώ το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα απειλεί τους φοιτητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με αποβολή τριών χρόνων.

Οι φοιτητές που έχουν τεθεί σε αναστολή, μπορεί να χάσουν την πρόσβασή τους στην εστία ή τη λέσχη της πανεπιστημιούπολης, ενώ ενδέχεται να αποκλειστούν και από τις τελικές εξετάσεις. Παρά τα «πειθαρχικά» μέτρα, ωστόσο, οι διαδηλωτές δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top